Stalo se to Libuši Haičmanové z Třebíče, která před čtyřmi lety přišla o devětadvacetiletého syna Michala. Ten měl podle lékařů zemřít po nakažení chřipkovým virem H1N1.

Matka to dává za vinu neodborné péči v Nemocnici Třebíč a podala kvůli tomu i žalobu, ve které požaduje 400 tisíc za duševní útrapy, kterými si od smrti syna dodnes prochází.

Michal Haičman se dlouhodobě léčil na revmatismus a užíval léky, přesto byl podle matky i rodinné přítelkyně Hany Jírové, která u třebíčského soudu v pondělí vypovídala jako svědkyně, v dobré kondici. „Ujel 60 kilometrů na kole, chodil plavat. Nebyl to žádný lazar," vzpomínala Michalova matka.

Podání léků

Tím chtěla dokázat dvě skutečnosti. Za prvé, že dlouhodobé zdravotní obtíže neměly na smrt jejího syna vliv, a dále, že lékaři mu po přijetí do nemocnice v závěru roku 2012 podali takové medikamenty, které mu v kombinaci s dlouhodobě užívanými léky na revmatismus uškodily. „Měl dostat antivirotika, ne antibiotika. Onemocnění totiž nebylo bakteriálního původu, ale virového," upozornila právní zástupkyně Michalovy matky Božena Kopecká.

Podle ní a její klientky zanedbal zdravotní stav mladého muže postupně praktický lékař i několik dalších lidí v nemocnici.

Právní zástupce třebíčského špitálu Martin Urbášek však jakékoli pochybení tamních lékařů odmítl. „K úmrtí pana Haičmana došlo kvůli jeho vážnému onemocnění, ne kvůli zanedbání péče," řekl u soudu. Za prací lékařů stojí také ředitelka nemocnice Eva Tomášová. Uvedla to v dopise, který matce zemřelého poslala.

Ta právně bojuje sama proti všem. Zanedbání lékařské péče totiž už v minulosti postupně odmítli policisté, kteří se případem zabývali, i okresní a krajské státní zastupitelství. Pochybnosti nad postupem lékařů vyloučil také posudek, který byl vypracován ve Fakultní nemocnici v Olomouci.

Advokátka Božena Kopecká nicméně tento posudek zpochybnila a upozornila, že orgány činné v trestním řízení vycházely právě z jeho závěru. Přitom jde podle ní o nedostatečnou práci znalce a soudkyni Petře Rutarové v pondělí navrhla vypracování nového posudku. Ta to přijala a soudní jednání ve věci odročila na neurčito.

Vypracování nového posudku, který by měl případnou vinu na smrti Michala Haičmana ozřejmit, tak může trvat i několik měsíců.