Oproti tomu za celý loňský rok se v kraji staly vraždy dvě, stejně jako v roce 2008. V roce 2007 byla spáchána jedna vražda a v roce 2006 žádná. „Letošní rok je v tomto směru velmi nepříznivý,“ okomentoval uvedený údaj náměstek ředitele krajského ředitelství Policie ČR plk. Tomáš Martinec a dodal: „Příznivý je však v tom, že u vražd máme letos stoprocentní objasněnost.“


Smutná letošní statistika se začala naplňovat 6. ledna v Pacově. „Přijali jsme oznámení o vážném zranění muže. Muži byla na místě poskytnuta první pomoc a následně byl převezen do nemocnice,“ popisuje mluvčí krajských policistů Jana Kroutilová a pokračuje: „Kriminalisté služby kriminální policie a vyšetřování v Pelhřimově zjistili, že v místnosti bytu po předchozí slovní rozepři sedmatřicetiletá žena úmyslně dvakrát nožem bodla dvaačtyřicetiletého muže do oblasti hrudníku a břicha. Policisté ženu zadrželi. Aktuálně je případ ve fázi návrhu na podání obžaloby za pokus o vraždu.“


V sobotu 16. ledna došlo v obci na Havlíčkobrodsku k velké rodinné tragédii. Po čtvrté hodině v noci obdrželi policisté oznámení o zraněném, přibližně měsíčním kojenci v bytě. O chvilku později přijali další oznámení od řidiče nákladního vozidla, který na silnici ve stejné obci srazil mladou ženu. Zraněné dítě bylo transportováno do nemocnice v Praze, dvaatřicetiletá žena do havlíčkobrodské nemocnice. Na místě havlíčkobrodští kriminalisté zjistili, že sražená žena je matka zraněného kojence. V době, kdy ke zranění dítěte došlo, se ještě s další osobou nacházela v bytě. Poté vyběhla ven a zde došlo k jejímu sražení projíždějícím vozidlem. V nemocnici žena i děvčátko svým zraněním podlehly. Případ byl podle Jany Kroutilové po náročném šetření odložen, protože nelze zahájit trestní stíhání osoby, která nežije. Z této informace vyplývá, že žena se zřejmě měla pokusit dítě zabít.


Dne 4. února se vloupal se zištným úmyslem jednadvacetiletý muž v obci Smilov na Havlíčkobrodsku do domu pětasedmdesátiletého muže. Majitel ho překvapil a muž ho nožem zabil. Případ byl vyřešen tento týden, pachatel se přiznal.


Snad poslední letošní případ se stal 18. února, kdy osmašedesátiletý muž napadl pracovníka ostrahy obchodního domu v Třebíči. Kapesním nožem ho několikrát bodl do hrudníku. Zraněný třiašedesátiletý muž zemřel po převozu do nemocnice.


Útočníka policie zadržela ještě na místě, hrozí mu 10 až 18 let vězení. Soud proběhne 17. června v Jihlavě.