Se svým příběhem se svěřil pan Josef Deníku, aby, jak zdůraznil, další oběti před podvodníky varoval. „Budou to již více jak dva roky, co se mi po telefonu ozval hlas, který se představil, jako zástupce chráněné dílny. Nabízel šperk, který zaměstnanci vyrábějí. Postižení lidé nečekají, až se o ně společnost postará a starají se o sebe sami,“ vysvětlil Josef Jaroš, proč se rozhodl na podporu chráněné dílny kývnout a poslat jí na jakýsi účet zhruba tisíc korun.

Když údajný šperk došel, dočkal se Josef Jaroš od vnoučat posměchu. „Byl to jarmareční šmejd, který ceně neodpovídal ani omylem,“ povzdechl si Josef Jaroš. Dárek vyhodil a se ztrátou se smířil. Jenže záhadná chráněná dílna se ozvala znovu. „Bylo to asi po roce. Hlas mi nabízel sadu vynikajících švýcarských nožů. Moje zvědavost byla značná. Proto jsem souhlasil. Moje pochybnosti se potvrdily,“ konstatoval pan Josef. Jak dodal, nože byly vyrobeny v Itálii a zabaleny tamtéž. Se švýcarskou ocelí se prý ani nepotkaly.

Markéta Hejkalová.
Hejkalová o zrušeném knižním veletrhu: Bojovala jsem, ale nakonec marně

„Ta firma je pouze přeposlala na moji adresu. Chtěl jsem tam zavolat ale ono to nešlo! Číslo neexistuje. Telefonní číslo složené skoro ze samých dvojek vyzkoušel čtyřikrát po sobě i Deník. Pokaždé se ozvalo: „Volané číslo neexistuje.“

Jenže tím celý příběh neskončil. Letos, 15. září kolem poledne se znovu v bytě Josefa Jaroše ozval telefon a znovu mu hlas nabízel vynikající šperk z chráněné dílny. „Cenu mi neřekli, tak jsem se zeptal. Záhadný hlas prohlásil, že 999 korun jen pro mě, ale ve skutečnosti stojí ta cennost čtyři tisícovky,“ popsal pan Josef komunikaci se záhadnou chráněnou dílnou. Tentokrát už žádné peníze neposlal jak tvrdí, celou věc oznámil policii v Polné.

Jenže ředitelství policie v Jihlavě o takovém oznámení podle mluvčí Jany Kroutilové neví. A musí se řídit zákonem na ochranu osobních údajů. „Na základě těchto informací se mi vámi uvedené oznámení nepodařilo přiřadit k věci, která by byla na obvodním oddělení v Polné oznámena. Netvrdím tím ale, že takové oznámení nemohlo být učiněno na jiném útvaru,“ napsala policejní mluvčí Jana Kroutilová.

Podvedených je víc

Příběh Josefa Jaroše z Věžnice není ojedinělý. Zajímavou informaci nabízejí webové stránky Chráněné dílny OZP v článku s názvem Telefonní prodejci se představují jako zástupci chráněné dílny. Nabízejí k prodeji sadu švýcarských nožů nebo šperky od Svarovského. Případ řešila i Česká obchodní inspekce. Podvedených lidí je celá řada.

„V této věci se na nás obrátilo více spotřebitelů. Dosavadním šetřením kontroly České obchodní inspekce bylo zjištěno, že telefonní číslo 226 203 720 neexistuje. K tomuto číslu jsou uváděny Chráněné dílny Radlická Praha 5, na této adrese je evidováno hodně firem, ale žádné chráněné dílny,“ sdělil Jan Štěpánek, ředitel České obchodní inspekce Středočeský kraj a hlavní město Praha.

Parkovacích míst v Brodě přibude.
Přibylo míst pro auta. Nový parkovací dům v Brodě se otvírá řidičům

„Patřím do řady napálených zákazníků takzvaných Chráněných dílen. Přišel mi telefonát z čísla 420 226 203 720. Volající se představil jako David Piroska s výhodnou nabídkou švýcarských nožů v hodnotě asi čtyři tisíce korun. Tím, že bych nože zakoupil za velice výhodnou cenu 899 korun včetně dopravy prý podpořím jejich chráněnou dílnu,“ sdělil další podvedený Zbyněk Šiška. Jak dodal, naštěstí jeho anděl strážný nespal a doporučil mu zavolat na číslo zpátky. To už dostal SMS že balíček je na cestě. „Volal jsem na toto číslo zpět, ale hlasový robot mi oznámil, že takové číslo neexistuje. Stačil jsem balíček odmítnout. Poučení pro ostatní. Šmejdi nikdy nespí,“ povzdechl si pan Zbyněk.

Podle policejní mluvčí Stanislavy Rázlové z Kraje Vysočina mají podvedení lidé podat trestní oznámení na lince 158 nebo nejbližší služebně. Policie celou záležitost prošetří. Podobné případy se stávají často. Třeba i letos v létě, jak popsal v srpnu v Deníku Pavel Peňáz, náměstek ředitele pro službu kriminální policie a vyšetřování, řešili policisté případ ze Žďáru nad Sázavou, kdy si důchodce za čtyři tisíce korun koupil bezcennosti. Několik náramkových hodinek, maketu bezpečnostní kamery, parfémy a holící strojek. Okradeným a podvedeným důchodcům pomáhá například jihlavský spolek Nebojte se policie Antonína Křoustka, který radí důchodcům používat zdravý úsudek a hlavně selský rozum.

Jak „nenaletět“?

•Nikdy hned nenakupujte po telefonu – chtějte maximum informací (IČO, webové stránky, telefonní číslo, mail).

•Informace si ověřte: lze se dovolat na dané telefonní číslo (je časté, že tito prodejci volaná čísla nezvedají); vyžádejte si webové stránky, kde si můžete produkt prohlédnout (a třeba i do kontaktu na této stránce napište, zda souhlasí ), najděte si prostřednictvím vyhledávače google jméno prodejce, jeho e-mail a telefon (zda není toto jméno spojeno s nějakým trestním stíhání apod.).

•Pokud máte pochybnosti, nechte si poslat produkt na „dobírku“ a otevřete ho na poště (díky tomu budete mít alespoň svědka) a ujistěte se, že máte přiloženou fakturu.

Zdroj: Chráněné dílny OZP