Traktor značky New Holland s čelním nakladačem v hodnotě dvou milionů korun ukradl zloděj v obci na Děčínsku v pátek kolem páté hodiny ranní. Majitel to však zjistil až o více než dvě hodiny později, zavolal na policii a rozjelo se velké pátrání. „Od počátku existovalo důvodné podezření, že zloději traktor mohli naložit na nějaký nákladní automobil a tímto způsobem se snažit traktor nepozorovaně převézt na neznámé místo a zde jej ukrýt,“ sdělila mluvčí vysočinských policistů Dana Čírtková.

Nehoda uzavřela v pondělí 29. května dálnici D1 na 78,5 kilometru ve směru na Brno. Foto: poskytl HZS
Nehoda dvou kamionů na D1 u Želivky. Na dálnici se tvořily kolony

Bylo možné, že traktor mohl zmizet za hranice. A policisté se na začátku neměli čeho chytit. Snažili se vytipovat cesty, kterými se mohli zloději vydat. A podařilo se jim zjistit, že s největší pravděpodobností míří na Vysočinu. „Z dalších získaných taktických informací vyplývalo, že zatím nezjištěné nákladní vozidlo s ukrytým traktorem projelo pravděpodobně po silnici I/38 na Havlíčkobrodsku a míří směr na dálnici D1, po které jede ve směru na Brno,“ popsala pátrání Čírtková.

Při velkém pátečním provozu bylo pátrání po neznámém nákladním autě hledáním jehly v kupce sena. Dálniční hlídce se to však podařilo a jízdní soupravu vypátrali na odstavném parkovišti na 139. kilometru dálnice D1 za Stráneckou Zhoří na Žďársku. „Jednalo se o kamion se zahraniční registrační značkou, za jehož volantem seděl cizí státní příslušník. Při kontrole nákladu se podezření policistů potvrdilo – uvnitř byl naložený odcizený traktor,“ doplnila mluvčí.