„To bych mohl jenom spekulovat. Jediná možnost, kdo tu nahrával, je televize Nova,“ říká obhájce Zdeňka Doležala v kauze Budišov Oldřich Chudoba.

Jeho klient hovoří o mediálním a policejním provokatérovi. V soudním líčení vystupuje jako utajený svědek. Svědek s krycím jménem Vojtěch Novák ale příliš tajný není. Byl dlouholetým rodinným přítelem obžalovaného Miloslava Řehulky. Dokonce u něj nějakou dobu bydlel, těsně předtím, než reportáž TV Nova kauzu odstartovala a Řehulka spolu s ostatními skončil ve vazbě. „Byl to rodinný kamarád. Nechci se s ním už nikdy setkat,“ říká Řehulka.

Společně s Doleželem měla trojice plánovat a připravovat společnou sanitní službu. Svědek ale v pondělí přiznal, že tím chtěl jen odvést pozornost. „Byl to z mé strany jen odváděcí manévr,“ nechal se slyšet.

Pak se tento muž náhle objevil na benzinové stanici v Pávově ve chvíli, kdy se na stejném místě nacházel architekt Marek Řičář s účetnictvím společnosti Bono Publico, které po něm chtěl starosta Budišova Ladislav Péťa. Náhoda? Od koho tuhle informaci získal? Svědek si nemohl vzpomenout, až mu musel předseda senátu Vilém Machálek osvěžit paměť. „Tyto informace jsem dostal od policie,“ přečetl původní výpověď svědka.

Jak se bondovka vyvíjela dál? Auto s oběma muži zastavilo před hotelem Amerika ve Velkém Meziříčí. Jeden z nich byl v roli únosce, druhý coby oběť. Svědek oznámil Péťovi, že účetnictví má. Řičáře potom odvezl na jedno z místních parkovišť, kde jej předal policii. S účetnictvím ve voze následně odjel.

Přepadl svědek Řičáře? Byl policejním a mediálním provokatérem? Najali si jej obžalovaní? A kdo je vůbec v této zvysoka rozehrané hře střelec a kdo skutečná oběť? Na tyto a další otázky bude muset dát odpověď třebíčský soud.