Třebíčští kriminalisté loni řešili celkem třináct loupeží, u čtyř z nich však během vyšetřování zjistili, že k činům ve skutečnosti nedošlo a přepadení si vymyslel sám oznamovatel. K takovému závěru dospěli policisté i v březnu loňského roku. „V ulici Soukenická v Třebíči mělo dojít k přepadení dvaačtyřicetiletého muže. Neznámý pachatel ho měl udeřit a odcizit mu peněženku s třemi tisíci a doklady," vylíčila policejní mluvčí Jana Kroutilová .

Hlavním motivem k fingovanému přepadení bývá mnohdy špatná finanční situace a také závislost na drogách či herních automatech. „Často se objevují případy, kdy si dotyčný vypůjčil peníze, které prohraje v hernách nebo utratí za alkohol. Následně vyhodnotí situaci a oznámí loupežné přepadení," vysvětlila Kroutilová.

Lež vyjde na povrch

Podle Kroutilové si takový člověk neuvědomí, že jeho lež vyjde najevo. „Prověřování bývá opravdu důkladné. V minulosti byly objasněny i případy, kdy si oznamovatel sám ublížil, aby zvýšil důvěryhodnost své výpovědi," doplnila. Zkratkovité a účelové řešení tíživé situace. To je, podle třebíčské psycholožky Jarušky Kocmánkové, nejčastějším důvodem k smyšlenému přepadení. „Hlavním motivem je, aby vina nebyla na nich a padla na někoho jiného. Nebo je to také přesvědčení, že vypůjčenou a poté prohýřenou hotovost nebudou už muset vracet," vysvětlila s tím, že v menšině případů může jít o paranoiky, kteří mají za to, že je někdo pronásleduje nebo přímo okrádá. „To jsou ale spíše výjimky," poznamenala psycholožka.

Závislost však člověk jen těžko překonává sám, a než zaměstnávat policii smyšlenkami je prý lepší svěřit se někomu blízkému či přímo psychologovi. „Musí s tím vyjít na světlo, závislosti se totiž nikdo sám nezbaví. Postupem času se to totiž může vyvinout k horším činům, zvlášť gambleři se neštítí okrádání i svých nejbližších," mínila Kocmánková.

Z loňských devíti skutečných přepadení policisté objasnili šest a na dalších pracují. Nevyřešeny zůstávají loupeže na poště ve Valči, v herně v Jaroměřicích a v bance v Náměšti.