Soudce musí prostudovat 4500 stran soudního spisu. K tomu navíc dvě přílohy, každou o 200 stranách. Součástí spisu je i krabice videonahrávek. „Jsem zhruba v půlce,“ zmínil soudce Machálek. Dříve než za tři měsíce k soudnímu jednání podle něj nedojde. „Dříve ne, mám i jiné případy,“ vysvětlil.


Kauzu Budišov Machálek převzal po soudci Jaroslavu Krátkém, kterého senát počátkem prosince z projednávání vyloučil pro podjatost. Krátký tehdy řekl, že se osobně zná s jedním z obžalovaných, bývalým poradcem sociálnědemokratických premiérů Zdeňkem Doleželem.


Kauza, kvůli které policie zatkla bývalého starostu Budišova Ladislava Péťu a bývalou náměstkyni ministra pro místní rozvoj Věru Jourovou, se nyní smrskla už jen na trestný čin vydírání. Z něho jsou obžalování Doležel, jeho známý Miloslav Řehulka a starosta Péťa. Ten je navíc obžalován z nepřímého úplatkářství.


Že by skupina kolem Péti nadhodnotila náklady na rekonstrukci zámku v Budišově o třicet milionů korun, policejní vyšetřování neprokázalo. Vydíraným v kauze měl být architekt Marek Řičář, po kterém Péťa s spol. chtěli účetnictví Bono Publica, společnosti, která vznikla kvůli opravě budišovského zámku. Řičář na kauzu navedl reportéry TV Nova a dnes je jako korunní svědek pod ochranou policie. Do Třebíče případ přidělil Nejvyšší soud poté, co se jím odmítl zabývat Obvodní soud pro Prahu 9 a po něm i Městský soud v Praze.