K aktuálnímu vývoji celého případu se vyjádřil žalobce Jan Adam z jihlavské pobočky Krajského státního zastupitelství v Brně. „Policista byl obviněn z přečinu zanedbání péče o zvíře z nedbalosti. Za to mu hrozí trest až na šest měsíců,“ uvedl žalobce s tím, že jde o výjimečný případ, protože nic podobného on ani jeho kolegové předtím na Vysočině neřešili.

Mluvčí inspekce nechtěla případ komentovat. „Momentálně nemám informace vhodné ke zveřejnění. Zkuste se zeptat, prosím, za pár týdnů,“ reagovala na dotaz Deníku Ivana Nguyenová

Osobní auto v němž uhynul čtyřletý policejí pes Axel.
Policejní pes Axel zemřel v autě ve Žďáře na přehřátí, potvrdil posudek

Policista s obviněním nesouhlasí. Proti zahájení trestního stíhání si podal stížnost. Posuzovat ji bude krajské státní zastupitelství. Zatím není jasné, zda stížnosti policisty vyhoví, či ji zamítne. Žalobce totiž čeká na její odůvodnění. „Omlouvám se, ale zatím nemám souhlas klienta cokoli pro média komentovat,“ vzkázal Deníku právní zástupce obviněného policisty Jaroslav Homolka z Jihlavy.

Obviněný policista podle informací Deníku nesouhlasí s tím, že by něco zanedbal. Podle něj nechal u auta pootevřená okénka a nevzdálil se na dlouho, proto neočekával, že by se mohlo zvířeti něco stát. Jenže podle informací Deníku byl Axel v autě zavřený nejméně hodinu a půl.

Ilustrační foto
Soud snížil tresty drogovým dealerům z Velkého Meziříčí

Událost se stala vloni v pondělí 27. června v ulici Neumannova ve Žďáře nad Sázavou v době policistova pracovního volna po cestě ze zaměstnání. Tou dobou panovaly extrémně vysoké teploty, na což upozorňovaly i výstrahy meteorologů. Axel musel být podle svědků v autě uvězněn desítky minut. Už dříve o tom mluvili svědci, kteří si psa v autě všimli. Z chování psa si uvědomili, že bojuje o život a snažili se mu pomoci. I když se jim nakonec podařilo ke zvířeti částečně dostat, a na místo dorazil i policista, jenž měl Axela na starost, život už mu nezachránil ani rychlý převoz k veterináři.

Souvislost se smrtí zvířete a pobytem v rozpáleném autě nedávno potvrdily i posudky odborníků. „Smrt služebního psa s největší pravděpodobnostní souvisí s přehřátím organismu,“ uvedl pro Deník minulý měsíc žalobce Adam.

K případu se vyjádřila také policie. "Se závěry vyšetřování inspekce se seznámil služební funkcionář s personální pravomocí, který stanoví další postup vůči policistovi," sdělila Deníku krajská policejní mluvčí Dana Čírtková.