Případ sedmičlenné organizované skupiny, která má podle obžaloby na svědomí nelegální těžbu dřeva z lesů na Vysočině, v úterý 28. listopadu začal řešit Krajský soud v Brně. Kriminalistům se podařilo odhalit, že si gang mohl přijít na miliony korun. Hrozí jim za to tresty vězení od dvou do deseti let.

„Skupina si záměrně vybírala pozemky a lesní porosty majitelů, kteří jsou těžko kontaktní nebo žijí v zahraničí. Věrohodnost kácení a vytěžení dřeva si zajišťovali falešnými dokumenty i kupními smlouvami,“ popsala postup gangu státní zástupkyně Jana Vítková.

Skupina má podle obžaloby na svědomí celkem osm skutků z roku 2015 a začátku roku 2016. Hlavními pachateli jsou podle obžaloby Martin Naď z jihočeského Tábora, který měl pomáhat s vytipováváním vhodných pozemků. Dále je to Jan Obajdin ze středočeského Nymburka, který měl vyhotovit falešné dokumenty. Josef Valášek z Jasenné pak měl zajišťovat samotné vytěžení dřeva.

Tato trojice má podle obžaloby na svědomí pět z osmi případů krádeží dřeva. Jde o pozemky a dřevo v České Bělé na Havlíčkobrodsku, Větrném Jeníkově na Jihlavsku, Novém Rychnově na Pelhřimovsku, Kamenici u Jihlavy a Staré Pace na Jičínsku v Královéhradeckém kraji.

Instalace vánočního stromu na Masarykově náměstí v Jihlavě.
Jihlava už má na Masarykově náměstí vánoční strom

V České Bělé způsobili majitelce z Kanady škodu přes šest set tisíc korun, ve Větrném Jeníkově pak majiteli z USA přes osmdesát tisíc korun. Podle obžaloby ale měli v plánu vytěžit dřevo za více než 360 tisíc korun. Nepovedlo se jim to jen díky všímavému sousedovi, který přivolal policii. V Rychnově stihli vytěžit dřevo za více než čtyři tisíce korun, v Kamenici plánovali vytěžit dřevo za více než 1,4 milionu korun a ve Staré Pace, kde začali s těžbou, ale opět byli přistiženi policií, za více než 330 tisíc korun. Jan Obajdin se pak jen sám pokusil ukrást dřevo za zhruba 408 tisíc korun v Milíně na Příbramsku ve středních Čechách.

Ilustrační foto.
Opilou ženu našli v kolejišti

Obajdin a Naď s dalším spoluobžalovaným Vojtěchem Novákem posléze chtěli na falešné doklady vytěžit dřevo za 1,4 milionu korun v Samšíně na Pelhřimovsku. Dalšími obviněnými jsou Zdeněk Lakomý z Pardubic a Jan Otradovský ze Dvora Králové nad Labem v Královéhradeckém kraji. Tito muži se zapletli každý do jednoho skutku.

„Že jde o podvod, jsem se dozvěděl až na poslední chvíli. Obajdin s Naděm mi řekli, že majitel o prodeji lesa nic neví. Nevěděl jsem, co mám dělat, protože mi bylo jasné, že v tom lítám taky. Se dřevem obchoduji už dlouho, ale nikdy se mi nic takového nestalo. Přemýšlel jsem, že půjdu na policii, ale nakonec jsem nešel. Je mi to líto,“ přiznal u soudu Vojtěch Novák.

Dobrá provize

Naopak Martin Naď řekl, že dělal pouze zprostředkovatele mezi kupujícím a prodávajícím. „Žádné dokumenty jsem nikdy neviděl, to není moje věc. Dělám jen prostředníka,“ uvedl Naď. Ten přiznal, že jen ze dvou takových obchodů měl provizi za zprostředkování 230 tisíc korun. Obchodu se dřevem se Naď podle svých slov úspěšně věnuje už několik let. K obchodování si často vybíral lesy na Vysočině, které jsou jedny z nejkvalitnějších v Česku a jsou blízko hranici s Rakouskem, což je podle něj výhodné pro další obchod.

Jan Obajdin k soudu nepřišel. Údajně ze zdravotních důvodů. Aby mohl soud vůbec začít věc projednávat, musel rozhodnout o dočasném vyloučení jeho osoby k samostatnému projednání. Jeho výslech by měl přijít teprve na řadu.

Hlavní líčení bylo nakonec přerušeno. Pokračovat se bude příští týden ve středu 6. prosince výslechem svědků. Kdy padne rozsudek, není zatím vůbec jasné.

Ilustrační foto.
Senior jel po dálnici v protisměru, aniž si toho všiml