Matoušek nakonec dostal trest na šestatřicet měsíců, který mu soud podmíněně odložil na zkušební dobu třiceti měsíců. Kromě toho nesmí třicet měsíců vykonávat funkci ve statutárních orgánech. Během zkušební doby musí navíc přiměřeně uhradit dlužnou sumu.

Rozsudek zatím není pravomocný. Státní zástupce i obžalovaný ještě zvažují případné odvolání. „Vina obžalovaného byla jednoznačně prokázána," konstatoval po vyhlášení rozsudku soudce Vilém Machálek.

Matoušek od konce roku 2012 do září 2013 vybral z obecní kasy či převedl z účtu obce na jiné účty přes jeden milion korun. Peníze použil na úhradu vlastních závazků a pro svou potřebu. Část peněz vrátil. Dodnes obci dluží necelých 560 tisíc korun.

Moje jednání nebylo morální

„Závazek uznávám. Nesouhlasím však s tím, že bych se vědomě dopouštěl něčeho trestného. Přiznávám, že moje jednání nebylo morální, ale netušil jsem, že bych se mohl dopustit porušení zákona," začal svou obhajobu u čtvrtečního soudu Petr Matoušek.

První neoprávněný výběr Matoušek učinil 31. prosince 2012, když z obecní kasy vybral devadesát tisíc korun. Následovalo dalších pět výběrů od třiceti do devadesáti tisíc korun. Nejvyšší částku 280 tisíc korun, si podle soudu vzal v únoru 2013. Kromě toho, že vybral hotovost z pokladny, provedl tři převody z bankovních účtů obce na jiné účty. V jednom případě to bylo na zaplacení úroků soukromé půjčky. Poskytovateli půjčky bylo divné, že jim peníze posílá z obecního účtu. Matoušek to vysvětlil tím, že měl účet u téže banky a spletl se. Tuto obhajobu použil i u soudu.

„V tomto období jsem měl finanční problémy. Měl jsem i závazky z minulosti. Část peněz jsem použil na své koníčky. Peníze jsem chtěl vrátit," uvedl Matoušek, kterému se o tom, na co peníze použil, nechtělo příliš hovořit.

To, že si Petr Matoušek bral peníze z obecní kasy, věděla účetní Radomíra Filípková. U soudu řekla, že věřila Matouškovi, že peníze včas vrátí.

„Když jsem se dozvěděla o prvním výběru, řekl mi, že se dostal do nějakých problémů a peníze včas vrátí. Pak si ale v lednu vzal další peníze. To už jsem si začala dělat vlastní poznámky, abych se v tom později vyznala. Výběry jsem zaúčtovávala pod složkou služby," vysvětlovala u soudu Filípková, která dělá v Rapoticích účetní od roku 1995. Za tu dobu podle svých slov nezažila, že by si někteří starostové brali půjčky z obecní kasy, jako to dělal Matoušek.

Účetní měla obavu, aby nakonec vše účetně sedělo, protože na říjen 2013 byl naplánován takzvaný předaudit účetnictví. Matoušek nakonec sám se sebou na vybrané peníze sepsal smlouvu o půjčce od obce. Kontrola z kraje nakonec na nesrovnalosti přišla. Starosta byl vyzván, aby výběry řádně doložil, v opačném případě byl informován, že se může jednat o trestné jednání. Matoušek nakonec pod tíhou okolností šel sám na policii a podal k věci vysvětlení. Od trestního stíhání už mu nepomohlo ani to, že vrátil 355 tisíc v hotovosti a dalšími 200 tisíci uhradil stavební rekonstrukci a dotaci fotbalovému klubu.

O ničem nevěděli

U soudu vypovídali i tehdejší zastupitelé obce. Nikdo z nich neměl o chování starosty ani tušení. Většinou se to dozvěděli až od policie, která je postupně volala k výslechu. Tehdejší předseda finanční komice a současný starosta Rapotic Jiří Bechný před osudem přiznal pochybení.

„Měli jsme peníze lépe kontrolovat. Bývalý starosta měl tehdy jako jediný podpisové právo a přístup k internetovému bankovnictví. Dnes už se finanční transakce lépe ověřují," uvedl starosta Bechný. Nikdo ze zastupitelů navíc neměl ani tušení o smlouvě o půjčce, kterou měla obec Matouškovi poskytnout.