„Mohu potvrdit, že vyšetřujeme násilný trestný čin, k němuž došlo včera na Třebíčsku. S ohledem na okolnosti a rodinu nebudeme v současné době k případu poskytovat bližší informace. Muž podezřelý ze spáchání činu byl zadržen,“ informovala k případu krajská policejní mluvčí Dana Čírtková, která potvrdila, že se případem zabývají krajští kriminalisté.

„Jeho odvezli policajti a ji pohřebáci,“ řekl reportérům Deníku obyvatel ulice, který si vzhledem k okolnostem nepřál zveřejnit své jméno a o případu se nechtěl dále bavit.

Podle informací Deníku měl zhruba čtyřicetiletý muž usmrtit svou asi o dva roky mladší manželku přímo v domě. Jakým způsobem to udělal, není jasné. Údajně mělo jít o uškrcení. Muž, který pracuje pro jednu nadnárodní firmu je v současné době v cele předběžného zadržení. V případě, že bude obviněn z vraždy, je pravděpodobné, že na něj kriminalisté budou u soudu žádat uvalení vazby.

Co činu předcházelo není známo. Jasné není ani to, zda šlo o čin v afektu či dopředu plánovaný. Otázkou je i to, kdo událost oznámil. V domě kromě manželského páru žijí i rodiče oběti a jejich potomci.

Kriminalisté na místě sbírali důkazy několik hodin po celou středeční noc. Ještě dopoledne pak někteří z nich s dotazy obcházeli sousedy.

Vodní záchranáři.
Kraj Vysočina podpoří vodní záchranáře na Dalešické přehradě

Co bylo motivem činu není jasné, ale nejpravděpodobnější verzí se jeví osobní spory. Manželé sice spolu žili pod jednou střechou, ale podle sousedů byl jejich vztah už nějakou dobu napjatý a měli se rozvádět.

První letošní dokonaná vražda v kraji se stala minulý měsíc v Moravských Budějovicích na Třebíčsku. V centru města tehdy muž ubodal bývalou přítelkyni přímo v obchodě s elektronikou. Oběť po útoku ještě stačila vyběhnout na ulici a volat o pomoc, ale nakonec zraněním podlehla. Útočník z místa utekl, ale ještě tentýž den se sám vydal policii. Za vraždu mu hrozí až výjimečný trest. V současné době čeká na soud ve vazbě.

Podobný čin se odehrál letos v červnu na Pelhřimovsku. I tam muž napadl ženu nožem, ta ale naštěstí přežila. Čin kriminalisté kvalifikovali jako pokus o vraždu.

Muž obžalovaný z vraždy v Moravských Budějovicích u soudu v Třebíči, 29. října 2018.
Muž vraždu prodavačky v Moravských Budějovicích plánoval