K nedávnému incidentu došlo konkrétně v potravinách U Ráčků. „Do prodejny potravin přišel muž, který se po prodejně nejdříve procházel. Pak si vybral pečivo, které chtěl u pokladny zaplatit. Poté, co zaplatil, zůstal stát před pokladnou v ruce s paralyzérem a požadoval po prodavačce, aby otevřela pokladnu, jinak na ni paralyzérem zaútočí,“ popsala situaci policejní mluvčí Dana Čírtková.

Žena v obavě o svůj život pokladu otevřela. Lupič sáhl dovnitř, sebral papírové peníze i kovové mince v řádu několika tisíc korun. Když se zmocnil peněz, z prodejny odešel.

Lupič měl na očích dioptrické brýle a na obličeji roušku.
Maskovaný lupič dál uniká policii. Vykradl obchod v Křoví, ohrožoval prodavačku

Zmíněný osmadvacetiletý muž má navíc za sebou celkem devět loupežných výprav na Tišnovsku za čtyřicet dnů. "Kolegové z Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje objasnili případ loupežného přepadení prodejny v obci Křoví, a to v rámci objasnění svých případů, které se odehrály právě na Tišnovsku," sdělila policejní mluvčí Dana Čírtková.

Muž tak způsobil škodu za více než osmdesát tisíc korun. „Tímto nevhodným způsobem se rozhodl řešit mizernou peněžní situaci. Série muže začala na konci března," uvedl ve středu policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Ve Veverské Bítýšce si muž počkal na důchodkyni jedoucí na jízdním kole a z košíku jí za jízdy ukradl tašku s nákupem a peněženkou. Získal tak tři stovky v hotovosti. Nákup vyhodil. „O dva dny později na stejném místě při navlas stejném scénáři získal o stokorunu více. Paradoxně s prodělkem odcházel z nedaleké obce. U obchodníka si chtěl koupit dva balíčky cigaret. Při placení se pokusil ukrást kovovou příruční pokladnu. Při přetahování ji majitel nakonec ubránil," popsal Malášek.

Vyhrožoval nožem

Lupič tak musel zapomenout na požadované cigarety i tisícikorunu, kterou naoko platil, a zachránil se útěkem. Další dvě stovky získal, když v Braníškově zaútočil na autobusové zastávce na padesátiletou ženu, kterou dokonce ohrožoval nožem. „Obsah uloupené tašky s osobními věcmi, mobilním telefonem a platební kartou opět zahodil. Nechal si jen peníze," uvedl Malášek.

V dalších dvou případech vyrazil do obchodu. Při placení drobného nákupu s elektrickým paralyzérem v ruce pohrozil prodavačkám a ty mu z pokladny vydaly pokaždé asi deset tisíc korun. „Třikrát zaútočil na řidičky parkujících automobilů. Od nich si pod pohrůžkou násilí vynutil vydání kabelek s osobními věcmi, mobilními telefony a platebními kartami. Vždy si nechal jen hotovost. Kabelky zahodil," přiblížil Malášek.

Ilustrační snímek
Násilník ze Žďárska napadl svou partnerku. Tak se před ním musela schovat

Na loupežné výpravy muž vyjížděl svým osobním autem škoda, na nějž připevňoval převozní registrační značky sousedního státu. „Maskoval se parukou a čepicí. Stěžejní informace pro kriminalisty přišla při vyšetřování jiné trestné činnosti. Po předložení důkazů muž loupežné výpravy přiznal," sdělil Malášek.

Jednu událost poškozený ani policii neohlásil. „Lupič, který ještě nebyl trestaný, je ve vazbě," doplnil Malášek.