Devianti nepřestávají děti na Vysočině obtěžovat. Po několika týdnech klidu o sobě jeden z nich dal opět vědět.
Tentokrát neznámý muž s kuklou na hlavě vyděsil patnáctiletou dívku z Luk nad Jihlavou, která se vracela domů z hasičského kroužku. Dívka před deviantem utekla do lesa. Není vyloučeno, že si ji muž předem vyhlédl. Policisté změnili taktiku a nové případy přestali zveřejňovat.

„Je to pro nás hodně nepříjemný incident. Rozhodli jsme se, že dvě děti, které k nám chodí na hasičský kroužek z Luk, budeme raději vozit autem. Domů budeme doprovázet i místní děti,“ řekl vedoucí hasičského kroužku z Bítovčic Kamil Musil.

Patnáctiletá dívka se vracela z kroužku v Bítovčicích domů do Luk nad Jihlavou minulou středu po šesté hodině večer. Asi na půli cesty mezi oběma obcemi ji dojelo tmavé auto, které údajně nemělo registrační značku. Deviant s kuklou na hlavě vystoupil a začal se před ní obnažovat. To viděla i dívčina kamarádka, která právě šla druhé dívce naproti. Obě se daly okamžitě na útěk. Jedna utekla do lesa a druhá na louku. Neznámý muž se po krátkém pronásledování vrátil zpět do auta a odjel. Dívky incident oznámily a na místo vyjela policejní hlídka.

„Mohu potvrdit, že případ vyšetřujeme pro podezření ze spáchání přečinu výtržnictví. S ohledem na citlivost případu a taktiku nebudeme sdělovat více informací,“ uvedla bez dalších podrobností jihlavská policejní mluvčí Jana Kroutilová. Připustila, že policisté v tomto směru mění taktiku a nechtějí nové případy útoků deviantů sami medializovat.

Série obtěžování

„V minulých týdnech na toto téma byla masivní mediální kampaň, takže veřejnost je v tomto směru podle našeho názoru dostatečně informována a rodiče i děti vědí, jak se mají chovat,“ vysvětlila změnu postoje policistů k informování veřejnosti Jana Kroutilová. Podle ní je to také kvůli tomu, že si některé děti obtěžování neznámými muži vymyslely.

„Případům se nadále intenzivně věnujeme a mají vysokou prioritu. Zatím nemáme konkrétního pachatele,“ podotkla Kroutilová a dodala, že pokaždé, když se objeví nový případ, informují i nadále příslušnou samosprávu a školy v daném místě.
„Opět jsme prostřednictvím školního rozhlasu varovali všechny děti, aby byly opatrné,“ přiblížila opatření po středečním útoku devianta ředitelka školy Alena Vrbická.

V Lukách se deviant s tmavým autem objevil už loni na začátku prosince. Tehdy se neznámý muž obnažil před chlapcem z prvního stupně základní školy. Podobný scénář měly i další případy v Polné, v obcích na Třebíčsku a Havlíčkobrodsku.

Policisté stále vyšetřují také sérii obtěžování dětí neznámými maskovanými muži ze začátku roku v Jihlavě. Domnívají se, že mohlo jít vždy o stejného pachatele. Děti tehdy popsaly, že šlo o muže kolem třiceti let maskovaného šálou, který se před nimi neobnažoval, ale pouze je oslovil.