Případ mladého muže, který si přál zůstat v anonymitě, se odehrál 3. října. Jel do Třebíče od Dukovan, na křižovatce ulic Hrotovické a Spojovací mu vyloženě zastoupila cestu dvojice mužů, z nichž jeden mával mapou. Poblíž parkoval velký černý mercedes. Mladík z Třebíče zastavil, myslel si, že se chtějí zeptat na cestu. Muž tmavší pleti ihned usedl na sedadlo spolujezdce a začal lámanou češtinou vysvětlovat, že je manažer a potřebuje nutně peníze. Obě auta – mladíkovo i mercedes – zamířila k Intersparu, tam na žádost cizinců vybral osm tisíc, podařená dvojice mu nastrkala do kapes cetky ze žlutého kovu jako kompenzaci, předala vizitku a vypařila se. Na vizitce stojí jméno Ahmed Mustafa, adresa je v části Berlína obývané tureckou menšinou. Mladík zamířil na policejní stanici, kde celou věc oznámil včetně toho, že mu zmizela platební karta.


Nemá protokol


Sestra mladého muže si Deníku postěžovala, že třebíčští policisté věc dále neprošetřují, že její bratr nemá v ruce ani podepsaný protokol. Navíc uvedla, že otec jel krátce poté do Brna, u Ivančic opět dva muži evidentně turecké národnosti s mapou v ruce stopovali auta, volal na linku 158, jenže nepochodil. „Tam mu řekli, že na ně nic nemají, tak je těžko můžou jet zadržet.“


Mluvčí třebíčské republikové policie Marcela Lavická reagovala následovně: „Evidujeme ten případ, kdy muž z Třebíče dal osm tisíc cizincům. Z prověřování vyplývá, že ze strany neznámých mužů nedošlo k žádnému psychickému ani fyzickému nátlaku.“


Vedoucí obvodního oddělení Policie ČR Třebíč Martin Husa sdělil, že protokol policisté nevydávají automaticky, ale na požádání. „Podle toho, co nám tu řekl a podepsal, neví, jak se to celé mohlo stát, že jim ty peníze dal. Třikrát jsme se ptali, jestli na něj cizinci vyvíjeli nějaký nátlak. Pokaždé řekl, že ne.“ Podle jeho názoru se jim mladíka podařilo zmanipulovat, využili moment překvapení.

„Pokud jim dal peníze dobrovolně o svobodné vůli, není je za co stíhat. Protokol mu samozřejmě rádi vydáme, pokud projeví zájem,“ řekl Husa.


Mladíkova sestra zmínila další případ: „Bratrův kamarád nám sdělil, že ve čtvrtek 21. října na parkovišti u Penny v Borovině seděl jeho dědeček, mimochodem těžce nemocný starý pán v autě a čekal, až si rodina nakoupí. Najednou k němu do vozu přistoupil muž tmavší pleti a dožadoval se peněz. Vylekaný pán, aby se ho zbavil, mu sdělil, že má jen pětistovku. Tu mu dal. Na oplátku mu tam vetřelec vysypal jakési strojky, o které nestál. Byli to podle všeho ti dva s mercedesem,“ zmínila sestra.


„K tomu druhému incidentu u Penny Marketu - pokud na starého pána někdo činil nátlak, nějak mu vyhrožoval, měl to neprodleně nahlásit, zahájili bychom potřebné kroky vedoucí k dopadení pachatelů,“ opáčila mluvčí Lavická.