Pokud násilníci neskončí v policejní cele a nemají kam jít, například nevlastní jinou nemovitost nebo se nenajde jiný člen rodiny, který by je k sobě vzal, v době nouzového stavu musí spolupracovat obce s rozšířenou působností. Třeba na Třebíčsku jsou to Třebíč, Moravské Budějovice a Náměšť nad Oslavou.

„V současné době, kdy platí nouzový stav, by se mohlo reálně stát, že bude nutné vykázat násilnou osobu, která dostala nařízenou karanténu kvůli Covid-19. Pro tyto účely města v našem kraji vyčlenila speciální prostory, kam je možné vykázaného umístit. Seznam objektů mají policisté k dispozici,“ zmínila Čírtková.

Místo až pro dvacet lidí

Například v Třebíči násilníci můžou skončit poblíž zahrádek u řeky Jihlavy. „Město pro takové případy připravilo část kempu v Poušově. Opticky i fyzicky je oddělená od města, má hygienické zázemí a chatky s postelemi. Je možné sem umístit až dvacet osob, přičemž splníme požadavky na hygienu a bezpečnost,“ uvedla třebíčská mluvčí Irini Martakidisová.

V krajském městě Jihlava můžou policisté domácí agresory odvézt na parkoviště k ústřednímu hřbitovu. Magistrát tam nechal provizorně nainstalovat šest kontejnerových buněk, připojených na inženýrské sítě. V jedné buňce jsou dámské a pánské toalety, ve druhé umývárny a sprchy. A zbývající čtyři můžou sloužit i jako přechodná ubytovna pro lidi bez domova. Místo je pro deset až patnáct osob.

Pelhřimov má zase vyčleněnou jednu z budov  v ulici Na Obci. „Objekt je vybavený lehátky, záchodem, sprchou a prozatím jsme ho připravili pro čtyři osoby, ale jsme schopní zajistit, aby se vešlo i víc lidí,“ informovala tamní radnice.

Ilustrační foto
Úspěšné tažení proti koronaviru: na Vysočině je dalších deset uzdravených

Ve Žďáru nad Sázavou město počítá s prostory nízkoprahového zařízení. Jsou tam tři místnosti, toaleta, sprcha, kuchyňská linka a osm rozkládacích lehátek. Když to bude nutné, lze sem umístit lidi s nemocí Covid-19 do izolace. V záloze je ještě objekt pro lidi v režimu karantény.

A v Havlíčkově Brodě připravili pro vykázané lidi dům v ulici U Panských. Jsou zde čtyři místa.

Týral matku

Z případů, které se po 12. březnu dostaly na Vysočině „na povrch“, kdy už oběti týrání nevydržely a přivolaly si pomoc, policisté zveřejnili podrobnosti ke dvěma. Zbytek jsou živé, neukončené kauzy a strážci zákona se k nim zatím nechtějí blíž vyjadřovat.

„Policisté vykázali koncem března ze společné domácnosti na Pelhřimovsku muže, který už několik let fyzicky a psychicky týral svoji matku v důchodovém věku. Dokonce ji i zranil, ale ona nikdy v minulosti jeho útoky neoznámila. Až nyní,“ zmínila mluvčí Čírtková. Agresor je podezřelý, že spáchal přečin týrání osoby, se kterou žije ve společném obydlí.

Ze stejného přečinu je podezřelý další muž, i jeho vykázali z bytu na konci března, tentokrát v obci na Jihlavsku. „Dlouhodobě týral manželku a napadal své dvě nezletilé děti. Jeho chování vygradovalo poté, co pravidelně konzumoval alkohol,“ uvedla mluvčí.

Česko zvýšilo počet testů na koronavirus.
Co obnáší plošné testování: koho se týká, co musí zájemce splňovat

Zajímavou položkou statistiky jsou zmíněné tři ženy mezi osmi vykázanými tyrany. Podle informací Deníku má jít v jednom případě o dvojici příbuzných žen. Co konkrétně se však v této rodině dělo, policejní mluvčí nesdělila. „Je to živý případ, nemůžu se vyjádřit,“ řekla.

Třebíčský psycholog Zdeněk Krpoun je přesvědčený, že případů domácího násilí je v rodinách mnohem víc a z různých důvodů se v současném nouzovém stavu nedostávají „ven“. Budou vyplouvat později, až pomine strach z nákazy koronavirem. „Když se zamyslíme nad tím, že značná část národa se kategoricky vyhýbá jakémukoliv osobnímu kontaktu nad rámec rodiny, existuje další důvod vyhnout se i oznámení policistům," myslí si.

V loňském roce policisté vykázali na Vysočině ze společného obydlí celkem 73 osob, které se dopouštěly různých forem domácího násilí. Od začátku letošního roku do 19. dubna vykázali celkem 23 násilníků, což je o tři víc, než za stejné období roku 2019.