Starší z Dreveňáků sedí za surové napadení Marka Melenovského z roku 2018. Melenovský měl tehdy okřiknout skupinku Romů, aby "nedělali bordel". Odplatou mu byla od Romana Dreveňáka rána pěstí do hlavy, po níž Melenovský upadl hlavou na zem. Následkem toho přišel natrvalo o sluch na jedno ucho a ztratil i dva další smysly – čich a chuť. Měl problémy i s koordinací těla.

Mladší Dominik Dreveňák už sedí ve vězení také. „Loni v prosinci byl odsouzen za výtržnictví k nepodmíněnému desetiměsíčnímu trestu, ale už v lednu, ještě než nastoupil výkon trestu, opět tropil v Jihlavě výtržnosti,“ upozornil jihlavský žalobce Ivo Novák.

Marek Melenovský
Soud potvrdil sedm let za napadení hokejisty

Dominik Dreveňák ještě se čtyřiadvacetiletým Juliusem Piskurou letos 12. ledna uvnitř a před jihlavským nákupním centrem Citypark napadli a poté pronásledovali šestatřicetiletého muže. Na křižovatce ulic Znojemská a Brtnická poškozeného dopadli a opakovanými údery pěstí do hlavy mu způsobili zranění, kvůli nímž skončil v nemocnici na ošetření. „Vzhledem k intenzitě úderů na hlavu poškozeného mu mohli způsobit mnohem horší zranění, proto byli oba obviněni z trestných činů pokusu o ublížení na zdraví a výtržnictví,“ podotkl Novák.

Dominika Dreveňáka poslal jihlavský soud do vězení na čtrnáct měsíců. Trest si má odpykat ve věznici s ostrahou. Piskura dostal ještě za krádeže v obchodech a předchozí trestnou činnost souhrnný dvacetiměsíční trest do věznice s ostrahou. Rozsudek je pravomocný u obou obžalovaných.

Kradl kalhoty i sedmnáct čokolád

Piskura kradl v jihlavských obchodech různé zboží od kosmetiky a oděvů až po jídlo. Používal k tomu různé triky. V prodejně s kosmetikou například dal ukradené zboží do tašky ženy, s níž do obchodu přišel. Zaplatil jen za to, co měli v košíku. Ukradená kosmetika měla hodnotu šesti set korun.

V obchodě s oděvy si Piskura vzal hnědé kalhoty za zhruba tisíc korun do zkušební kabinky, kde odtrhl z kalhot cenovku, vložil si je do batohu a poté prošel přes pokladnu, aniž by zaplatil. Ostraha obchodu si ho sice všimla a dopadla, ale kalhoty nemohly být vzhledem k poškození vráceny do prodeje. Totéž se stalo v jiné prodejně s mikinou za šest set korun.

Bezdomovec zaútočil na druhého muže sekáčkem na maso. Ilustrační foto:
Bezdomovcům se v Jihlavě líbilo. Soud je za to ale poslal do vězení

Jinde Piskura ukradl zimní bundu za necelých patnáct set korun. V prodejně potravin v ulici Matky Boží zase vzal z regálu sedmnáct čokolád za více než osm set korun. Dal si je pod bundu a z obchodu odešel bez zaplacení.