A tak poklidný spánek obyvatel Třebíče narušily sirény policistů a hasičů. Kolem nemocnice nastaly doslova manévry, areál byl neprodyšně uzavřen. Na místo se sjelo čtyřicet republikových policistů, městští strážníci, zásahová jednotka, psovod, pyrotechnik a hasiči.

„Objekty nemocnice důkladně prohledali. Naštěstí se bomba v nemocnici nenacházela. Pachatel se dopustil přečinu šíření poplašné zprávy a hrozí mu trest odnětí svobody až na dva roky,“ konstatovala třebíčská mluvčí Policie České republiky Marcela Lavická. Po sedmé hodině ráno už byl areál nemocnice zase běžně přístupný veřejnosti.

Stejný pachatel?

Toto byl už druhý případ z poslední doby, kdy někdo z telefonní budky v Třebíči oznámil, že se ve zdejší nemocnici nachází bomba. Poprvé tak učinil 3. března, podle policistů by se mohlo jednat o jednoho a téhož pachatele.

„Hlas ve sluchátku byl hlas dospělého muže,“ upřesnila Lavická.

Telefonáty se uskutečnily z různých telefonních budek, konkrétně ze kterých nechtěla policie specifikovat, aby to nějakým způsobem nezkomplikovalo vyšetřování.

„Rád bych tomu, kdo takhle telefonuje, vzkázal následující: zkuste si představit, že vy sám se stanete obětí podobného vtipálka. Budete na dně, budete potřebovat urychlenou pomoc a místo toho všichni vloží energii do hledání nějaké bomby,“ adresoval svá slova pachateli ředitel nemocnice Leoš Dostál.
Podle jeho vyjádření vyloženě hmotná škoda zdravotnickému zařízení nevznikla. Zpráva ale samozřejmě vzbudila zmatek mezi personálem a pacienty.

Bombové výhrůžky na Třebíčsku

Anonym také ohlásil bombu loni v půli prosince, a to v Okříškách v bance. Policisté telefonistu dopadli, jednalo se o muže z Třebíčska. Zato telefonát, který loni v květnu postrašil bombou umístěnou v regálech v třebíčském Kauflandu, zatím zůstal bez konkrétního jména pachatele.

Největší sérii anonymních výhružných bombových telefonátů se kriminalistům povedlo objasnit minulý rok v červenci po čtyřletém usilovném pátrání. Tehdy dopadli 35letého muže z Jičína, který od roku 2005 hrozil uložením bomby například v dukovanské a temelínské elektrárně a v třebíčských hypermarketech Albert či Interspar.

Zdroj: Policie ČR