Petr Matouš a Ladislav Barák, dva obvinění drogoví dealeři z Jihlavska, si už v tomto roce rozsudky nevyslechnou. Oba případy včera soudci jihlavského okresního soudu odročili na leden.

V kauze Petra Matouše, který je obviněn ze dvou trestných činů, totiž ani včera před soudem nevypovídala klíčová svědkyně Martina Balounová. Ta se k soudu nedostavila už poněkolikáté, za což jí hrozí čtyřicetitisícová pokuta a stíhání za pohrdání soudem. Ve výpovědi na policii přitom tato důležitá svědkyně Petra Matouše usvědčila z prodeje pervitinu.

Během včerejšího soudního líčení byla Martina Balounová kontaktována. „Volali jsme jí na uvedený mobilní telefon, řekla nám, že se zrovna nachází v Liberci. Policisté se poté zastavili v místě jejího trvalého bydliště ve Vystrčenovicích, kde ji nenašli,“ uvedl soudce Zdeněk Chalupa. Svědkyně se podle všeho soudnímu líčení úmyslně vyhýbá.

U soudu byla i dcera

U soudu včera vypovídala také dcera obviněného Petra Matouše. O dalším osudu jejího otce, který i nadále zůstává ve vazbě, se rozhodne na začátku ledna.

Matouš na sebe již dříve upozornil svým kuriózním útěkem z vazby. Ten se odehrál už v dubnu. Policista, který ho v cele zamkl, totiž položil klíče na stolek vedle mříží a odešel. Když zůstal Matouš o samotě, protáhl ruku skrz mříže a klíče sebral. Z cely se lehce dostal až na ulici, kde ho ale po deseti minutách polapili policisté.

Uprchlík byl pak obviněn z přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí. Za to může dostat až pět let vězení. Jenže Matoušovi hrozí daleko větší trest. Ve vězení může skončit až na deset let za výrobu a prodej pervitinu.

Za drogy byl Petr Matouš pravomocně odsouzen už loni v říjnu. Dostal podmínku do dubna 2013. Podle policie ale prodával drogy dál až do dubnového zatčení.

V případě obviněného jihlavského drogového dealera Ladislava Baráka se budou hledat další usvědčující důkazy a  znovu mají být vyslechnuti někteří svědci včetně manželky Petry Barákové.

Ladislav Barák drogy prodával dvacet let, patřil mezi nejvýznamnější dealery pervitinu na Jihlavsku. Zadržen byl na začátku března ve svém domě na Královském vršku v Jihlavě. V domě policie našla i obrovské množství nářadí a dalších věcí. Ty zřejmě sloužily jako platidlo za drogy. I Barákovi hrozí za prodej pervitinu vysoký trest.

ZUZANA MUSILOVÁ