V Jihlavě nyní vyrůstá nová generace mladých zločinců. Vyznačují se chladnokrevností, větší brutalitou a  v mnohém předčí i dospělé recidivisty. Pro krajské město mohou být do budoucna skutečnou časovanou bombou.

Letos obvinila policie třiašedesát mladistvých a devatenáct nezletilých. „Většinou se dopustili krádeží, sprejerství, ale i loupeží a mají problémy s drogami,“ informovala jihlavská státní zástupkyně Milena Smetanová.

V poslední době přibývá i případů, kdy si skupina někdy i deseti dětí vyhlédne na ulici své vrstevníky, fyzicky je napadne a okrade. Přepadat se neštítí ani dívky.

Policistům se například podařilo dopadnout dvě mladistvé Romky, které 22. září přepadly v Tyršově ulici devatenáctiletou dívku. Rukou jí zacpaly ústa, aby nemohla volat o pomoc, a ukradly jí kabelku i mobilní telefon. Kriminalisté je dopadli a usvědčili. Našli i ukradené věci a vrátili je majitelce. Za loupež jim jako mladistvým hrozí až pět let vězení.

Peníze za úder pěstí

Nedávno policie dopadla i gang čtyř mladistvých a jednoho osmnáctiletého mladíka, kteří spáchali sérií krádeží. Čtyři mladiství mají na svědomí deset vloupání do stánků a aut, mladík byl obviněn i z loupeže. Všichni jsou Romové.

Mladík 6. října přepadl dvacetiletého muže, kterému vyhrožoval násilím, pokud z bankomatu nevybere peníze. Oběť měla s výběrem problémy, a tak útočník odešel.

Pak si ale 17. listopadu vyhlédl v centru města kolemjdoucího, kterého chytil pod krkem a povalil ho na zem. „Dal mu několik ran pěstí do obličeje a křičel na něj, ať mu dá peníze, nebo ho zabije. Pak ho odtáhl za budovu a ukradl mu dva tisíce korun,“ připomněla Jana Kroutilová.

Podle státního zástupce Ivo Nováka mladiství delikventi mezi patnácti a osmnácti lety často svedou na šikmou plochu i mladší kamarády. V poslední době je problém s mladistvými, kteří mají na svědomí deset až dvanáct skutků. To se týká dvou Romů. Hrozilo jim, že skončí ve vazbě. Pomohlo jim, že ještě nebyli trestáni.

„Tolik případů je hodně i na zkušeného recidivistu, natož na mladistvého člověka,“ podotkl Ivo Novák. Policisté museli mladíky zadržet. Ti pak strávili několik hodin v policejní cele. Nakonec je pustili, ale pokud budou pokračovat, skončí ve vazbě.

„Někdy se jedná opravdu jen o “klukovinu“, ale setkáváme se i se závažnějšími prohřešky s vysokou mírou agrese a dokonce i pokračující sérií provinění,“ potvrdila Petra Cahová z jihlavské policie.

O brutalitě dětí svědčí i útok z konce srpna, kdy skupinka Romů zmlátila pěstí a zkopala jiného chlapce, protože mu chtěli ukrást brýle.