Dnes je to na den přesně pět let, kdy policie zatkla sériového vraha Petra Zelenku z Jihlavy. Ten byl odsouzen na doživotí za sedm vražd a deset pokusů o ně v havlíčkobrodské nemocnici. Za pětadvacet let by však mohl vyjít na svobodu.

„Vzpomínám si na to velmi dobře. Bylo to kolem páté hodiny odpoledne před vchodem na chirurgii v jihlavské nemocnici. Zelenku odvezli na policii v Jihlavě a pak na oddělení do Havlíčkova Brodu. Zelenka se mi svěřil, že ho tam mlátili. Věci, které měl od krve, mu policisté vyprali. Byl i na rentgenu hlavy. Další den ho odvezli do Hradce Králové, kde byl až do konce soudu,“ vzpomíná na zatčení Petra Zelenky jeho advokát, Jan Herout z Jihlavy.

Zelenka jako zdravotní bratr dával na oddělení ARO v průběhu roku 2006 bezmocným a těžce nemocným lidem nadměrné dávky léku Heparin na ředění krve, po nichž vykrváceli.

Zelenka se přiznal k tomu, že heparin podal pěti pacientů; jeho právník přirovnal chování svého klienta k hasiči pyromanovi.

Doživotní trest si odsouzený zdravotník odpykává ve věznici ve Valdicích. Podle mluvčí vězeňské služby Markéty Prunerové se chová slušně a nejsou s ním žádné problémy. Pravidelně ho navštěvuje rodina. „Odsouzený Zelenka ve vězení stále nepracuje, protože pro tento typ vězňů není práce,“ poznamenala Prunerová.

Doživotí nemusí být doživotí

Pokud se bude Zelenka i dál chovat podle pravidel vězeňského řádu, mohl by za pětadvacet let vyjít na svobodu. Nejprve ale musí uspět s žádostí o přeřazení do mírnějšího typu věznice. Tu může podat nejdříve po deseti letech strávených v nejpřísnějším vězení s ostrahou, což je v jeho případě už za pět let. Pokud mu soud vyhoví, může o podmínečné propuštění z vězení na svobodu požádat po dalších dvaceti letech. To by Zelenkovi bylo pětapadesát let. Mohl by začít pracovat a poškozeným rodinám splácet přisouzené peníze.

„Těch pět let je jako včera. Že by ho mohli za pětadvacet let pustit na svobodu je pro mne šok. Taky nechápu, že nepracuje. Všichni na něj děláme. Kdyby si alespoň vydělal na sebe. Lepší by byl trest smrti,“ svěřil se Milan Šimůnek, syn jedné z obětí z Golčova Jeníkova na Havlíčkobrodsku.

Advokát: Zelenka do vězení nepatří

Právník Jan Herout je ale i po letech přesvědčený, že byl případ ze strany policie odbytý. Hlavní problém vidí v posudku znalce Josefa Pleskota, který konstatoval, že podání heparinu bylo v přímé souvislosti s úmrtím pacientů. Herout, ale zmiňuje jiné posudky od hematologů z ministerské komise, kteří naopak řekli, že se to nedá stoprocentně potvrdit.

Zelenka byl podle Herouta navíc duševně nemocný člověk, který měl skončit v psychiatrickém ústavu.

„Jsem přesvědčen o tom, že Zelenka ze sebe dělal normálního, přestože nebyl. Měl totiž panickou hrůzu z toho, že by ho označili za blázna a skončil by v ústavu. Dokonce se mi svěřil, že v takovém případě by se radši zabil,“ vzpomíná Jan Herout. Zelenka bral před zatčením velké dávky léků na psychiku a advokátovi se svěřil, že trpí halucinacemi a vidinami.

„Před znalci ze sebe dělal naprosto zdravého, snažil se být chytřejší. Nevím, proč měl takový strach z ústavu. Asi si myslel, že by se z blázince nikdy nedostal na svobodu,“ míní Jan Herout.