Rudolf Desenský ze Zlátenky na Pelhřimovsku se prezentuje jako psí psycholog, který si dokáže poradit s agresivními psy a během krátké doby z nich udělat krotké beránky. O svých metodách napsal knihu a vystupoval v televizních debatách. Jenže teď se o něj zajímá také policie.

„Přijali jsme dvě trestní oznámení. Prověřujeme je pro podezření z týrání zvířete a poškozování cizí věci. Dotyčný bude v nejbližší době vyslechnut,“ uvedla pelhřimovská policejní mluvčí Hana Kotková.

Podnět podala šéfredaktorka časopisu Pes přítel člověka Stanislava Jansová a Zuzana Doušová z organizace Helppes. „Pan Desenský zabil, v tuto chvíli prokazatelně, dva psy, kteří nebyli jeho majetkem, a  majitelům odmítá prokázat, kdy, jak a kdo psy utratil. Ani jednomu z majitelů i přes opakované výzvy nevydal veterinární zprávu o jejich smrti. Klinika na níž měl být jeden ze psů vyšetřen a poté uspán, psa nikdy neošetřila a neuspala,“ řekla Stanislava Jansová.

Kde jsou psi?

Desenský si agresivní psy převzal a majitelům měl slíbit, že je maximálně do třech měsíců zkrotí. V útulku Místo, odkud si odvezl Šaryka, mu dali najevo, že chtějí být v co nejintenzivnějším kontaktu a vědět, jak se práce se Šarykem vyvíjí. V žádném případě nechtěli, aby byl pes utracen.

Jenže po několika dnech majitelům napsal, že psa nechal uspat. „Byl to agresivní magor. Bez mrknutí oka by někoho zabil. Dokázal nepředvídatelně zaútočit na krk člověka,“ řekl Desenský. Podle něj navíc nemělo sdružení žádnou smlouvu, že jim pes patří.

„Myslím, že se jim hodně ulevilo, když jsem si psa odvezl a převzal za něj odpovědnost. Pes byl tak agresivní, že se s ním nedalo nic dělat, proto jsem ho nechal veterinářem uspat, aniž bych to se sdružením konzultoval,“ vysvětlil Desenský.

Na svých stránkách Desenský uvádí, že spolupracuje s pražskou Veterinární klinikou Lhotka. „Pana Desenského jsem neviděl už dva roky. Nikdy jsme u nás neutratili žádné jeho zvíře kvůli agresivitě. Před lety jsme mu uspali psa kvůli nádoru,“ řekl včera veterinář Milan Růžička z kliniky Lhotka.

Desenský přiznává, že za svou pětadvacetiletou kariéru, kdy se psy pracuje, nechal utratit celkem patnáct psů. „Šlo o všechny možné rasy a psy, kteří odmítli šanci na převychování, doslova šli po lidech. Nešli převychovat. Jeden mne zezadu napadl i po čtyřech měsících, když jsem mu šel vyčistit kotec. Co s takovým psem? Bylo otázkou času, kdy někoho zabije,“ uvedl Desenský.

Podle Jansové a Doušové Desenský také používá na veřejnosti neoprávněně narkotizační zbraň, pořádá veřejné sbírky bez povolení a jeho podnikání je přinejmenším podezřelé.

„Je za tím závist”

„Nemám to jako živnost. Nedělám to pro peníze a to někomu leží v žaludku. Trestní oznámení vnímám jako cílenou kampaň proti mé osobě. Snaží se mně zlikvidovat lidi, kterým se nelíbí třeba má kritika elektrických obojků a násilného převychovávání psů,“ míní Desenský.

„Moje metody jsou totiž naprosto odlišné. Já se snažím se zvířetem domluvit. Dokážu vycítit, co si myslí, a ne ho zlomit násilnou metodou. Mou filozofií je vychovávat, ne cvičit. Nepoužívám hrubou sílu,“ dodává Desenský. To ale podle diskutujících na internetu není pravda.

Stanislava Jansová Deníku řekla, že už se ozvali další lidé, kteří psy u Desenského pouze dočasně ubytovali. Jenže po čase záhadně zmizeli a Desenský jim odmítá říci, kde jsou.

Desenský je také známý tím, že chová vlky. Nedávno mu za podivných okolností uhynula vlčice. Údajně spadla z výšky a zabila se.