Okresní soudu ve Žďáru nad Sázavou včera poslal na tři roky do věznice s dozorem sedmatřicetiletou Miladu M. z Nového Města na Moravě za to, že nechala úmyslně utopit svého dvouletého syna. Matka k soudu nepřišla. Rozsudek není pravomocný. Obhájce Milady M. se na místě odvolal a státní zástupkyně se práva na odvolání vzdala.

„Matka svou lehkomyslností vytvořila pro své dítě mimořádně nebezpečné prostředí. I když jí starší syn varoval, že se jeho bratr asi topí, tak nereagovala a místo toho dál poslouchala hudbu ve sluchátkách,“ zdůvodnil rozsudek soudce Jiří Večeřa. Ženě hrozilo za zločin opuštění dítěte tři až deset let vězení.

Milada M. k soudu už podruhé nepřišla. Její advokát David Vetešník řekl, že s rozsudkem nesouhlasí. „Trest je nepřiměřeně přísný, protože má klientka přiznala, že je to její vina a je tím potrestána do konce života. Nechtěla dítěti úmyslně ublížit. Psychicky se zhroutila,“ reagoval na rozsudek David Vetešník.

Ten rozhodnutí soudu sdělil ženě po telefonu. „Nadšená z toho nebyla. Víc její reakci komentovat nebudu,“ řekl Vetešník.

Vana a sluchátka

Tragédie se odehrála letos v dubnu v bytě v Novém Městě na Moravě. Matka nechala chlapce ve vaně s puštěnou sprchou bez dozoru, přestože věděla, že je její syn pohybově omezen. Z neznámého důvodu se ucpala výpusť a vana se začala plnit vodou. Podle odhadu policie trvalo asi osmatřicet minut, než se chlapec utopil. „Chlapec se nedokázal sám posadit ani z vany vylézt. Místo toho, aby chlapce lépe hlídala, tak šla do obývacího pokoje, nasadila si na uši sluchátka a poslouchala hudbu,“ připomněla hlavní pochybení matky žalobkyně Miloslava Hevierová.

Výpověď matky při včerejším líčení soudce četl z policejního protokolu. Žena přiznala, že je to její nedbalost a je jí to líto. Její výpověď byla zmatená a tvrdila, že do ní vjela zloba, o níž nevěděla, kde se vzala. „Byla jsem u kartářky, která mi pověděla o dítěti, které se utopilo ve vaně,“ uvedla do protokolu.

Policisté nejprve případ vyšetřovali jako vraždu, ale nepodařilo se jim prokázat, že to byla ona, kdo vanu ucpal.

„U kartářky byla, když se rozváděla. Ta jí řekla, že četla o nějakém utonulém dítěti. Ona to pak do toho nesouvisle pletla, ale není to srozumitelné. Možná ji kartářka chtěla upozornit, že by se to mohlo stát,“ poznamenala státní zástupkyně Miloslava Hevierová.

Ve výpovědi pak Milada M. ještě řekla, že její starší syn jí během poslechu hudby přišel upozornit nato, že se jeho bratr asi topí, ale s ní to nepohnulo, a místo aby se šla okamžitě podívat, co se děje, tak usnula.

To ženě u soudce Jiřího Večeři ještě víc přitížilo. Podle něj nechala matka dítě úmyslně utopit a její péče o děti nebyla dostatečná. Advokát se snažil soud přesvědčit, že šlo „pouze“ o usmrcení z nedbalosti a navrhoval podmíněný trest. To ale soudce odmítl.

Milada M. měla celkem pět dětí. Jedno je v ústavní péči, o tři se starají příbuzní. Vzhledem k tomu, že se obhájce na místě odvolal, bude se případem ještě zabývat jihlavská pobočka brněnského krajského soudu.