Kriminalisté ve středu zadrželi jednoho z největších dealerů pervitinu v Jihlavě, čtyřiačtyřicetiletého Ladislava Baráka. Ten prodává drogy už skoro dvacet let a podle sousedů si od něj v polední době kupovali drogu čím dál mladší lidé.

„Mohu v této chvíli potvrdit, že jsme ve středu za asistence zásahové jednotky zadrželi muže z Jihlavy, který je podezřelý z nebezpečného nakládání s omamnými a psychotropními látkami,“ informoval vedoucí územního odboru v Jihlavě Petr Petr.

Drogy hledal pes

Barák byl již ve čtvrtek obviněn a pravděpodobně skončí ve vazbě. Policisté v jeho domě dělali od středy rozsáhlou domovní prohlídku, která pokračovala i ve čtvrtek. Použili i speciálně vycvičeného psa na vyhledávání drog. Našli u něj větší množství pervitinu.

Vyšetřovatel případu ještě ve čtvrtek odpoledne neměl informace o přesném množství nalezené drogy, ale může to být přes sto gramů. Barák byl už před jedenácti lety za obchodování s drogami odsouzen na pět let. Tehdy měl u sebe minimálně čtyři sta gramů pervitinu.

Reportér Deníku byl u policejní prohlídky domu v Kosárkově ulici v jihlavské čtvrti Královský vršek, která trvala od desíti dopoledne do půl čtvrté odpoledne.

Před domem stály tři policejní dodávky. Ty se postupně plnily zabavenou elektronikou, a v jednom případě dokonce velkou starožitnou sochou mořské panny.

Prohlídka poté pokračovala v garáži, kde policisté zabavili velké množství věcí od motorových pil, křovinořezů, drobného nářadí, svářeček, litých kol a jedné znehodnocené zbraně. Celkem šlo asi o dvě stovky různých věcí. Policisté nyní budou zjišťovat, odkud pocházejí.

Je pravděpodobné, že z velké části půjde o kradené věci. Policisté pořídili podrobnou fotodokumentaci podezřelých věcí a chtějí fotky zveřejnit, aby se mohli přihlásit ti, kterým patří.

Policistům se zřejmě podařilo zabít dvě mouchy jednou ranou, protože Ladislav Barák má dům ještě v Dušejově na Jihlavsku, kde lidé také upozorňovali na problémy s drogami.

Zatčení Ladislava Baráka komentoval jeden ze sousedů slovy: „Konečně policie naplnila slogan pomáhat a chránit.“

Skončil i výrobce

Dodavatelem pervitinu pro Baráka mohl být i Radek Chlebníček z Jihlavy, kterého soudkyně Dagmar Koutníková poslala za výrobu pervitinu na patnáct měsíců do věznice s ostrahou. Při domovní prohlídce mu policisté zabavili šestnáct gramů pervitinu ze dvou várek.

Osmadvacetiletý Chlebníček i státní zástupce se vzdali odvolání, a tak je rozsudek pravomocný. Chlebníček se před soudem přiznal a tvrdil, že drogu vyráběl pouze pro svoji potřebu. Svěřil se, že je na pervitinu už rok závislý. Kde ale bral peníze na obživu, když nikde nepracoval, není jasné.

Pobíral pouze tři tisíce korun sociálních dávek, a přitom musel platit osm tisíc korun za pronájem bytu. Údajně mu finančně pomáhala matka. Do soudní síně se na něj přišla podívat i jeho přítelkyně a kamarádi, kteří o zadržení Ladislava Baráka už měli své informace.

Minulý měsíc se policistům na Jihlavsku podařilo odhalit čtyři varny pervitinu a obvinit pět lidí. Zatčení Ladislava Baráka je pro ně dalším úspěchem v boji proti drogám, což má podle nich velký vliv na trestnou činnost a dokazují to statistikami. Zatímco loni v únoru museli řešit celkem 231 trestných činů, za letošní únor zaznamenali 161 případů.