Hned o čtyři jízdní kola za přibližně třicet tisíc přišli v uplynulém týdnu majitelé v Kostelci na Jihlavsku. Jedno se ztratilo ve čtvrtek v noci a nepomohlo ani to, že bylo připevněné lankovým zámkem k rámu vrat. Hned tři kola se v Kostelci ztratila v úterý dopoledne z parkoviště.

Naději na to, že se na svých bicyklech jejich majitelé ještě projedou, je ale velmi malá. Zatímco u jiných trestných činů jsou policisté na Vysočině schopni najít zloděje u přibližně čtyř případů z deseti, z ukradených kol se najde jen každé desáté. Obdobně nízká je statistika úspěšnosti při hledání vykradačů aut.

Jihlavští Bonnie a Clyde přes kola

O to větší radost mohou policisté mít, když se jim povede takovéto případy vyřešit. „Kriminalistům se podařilo objasnit dvě krádeže jízdních kol a vloupání do vozidla. Policejní inspektor zahájil trestní stíhání osmnáctileté ženy cizí státní příslušnosti a třicetiletého muže z Havlíčkobrodska,“ popsala aktuální případ mluvčí krajského policejního ředitelství Jana Kroutilová.

Oba pachatelé jsou podle ní bez zaměstnání. Na konci dubna se společně v noci vloupali do vozidla Mazda zaparkovaného v Jihlavě na ulici Březinova. Muž rozbil skleněnou výplň okna, žena otevřela dveře a vozidlo prohledala. Ukradli sluneční brýle za tři a půl tisíce a další dva tisíce stála majitele oprava auta.

V krádežích však oba pokračovali. „Na konci května odcizili v areálu firmy na ulici Za Prachárnou volně odstavené dámské horské jízdní kolo. Žena kolo odvezla a muž ho poté prodal v zastavárně,“ popisuje Kroutilová.

V polovině června se mladá zlodějka vrátila, aby kradla znovu. Tentokrát si vyhlédla sportovní jízdní kolo, které bylo uzamčeno lankovým zámkem ke stojanu. I toto kolo putovalo do zástavárny. Krádeží obou jízdních kol vznikla majitelům škoda za téměř dvacet tisíc korun.

Krádeže kol zaměstnávají policisty na Vysočině pravidelně. Vloni bylo jen na Jihlavsku v průměru ukradeno jedno kolo každý druhý den. Krádeže věcí z automobilů jsou ještě častější. Vloni se jich stalo 449.

Většina z těchto případů však je odložena, protože se nepodaří pachatele nalézt. V tomto kontextu se jeví být zajímavou iniciativa některých městských policií, které nabízejí registraci jízdních kol do elektronického systému.

Pomoci může i zápis u strážníků

Jihlavští strážníci se registrací kol zabývají asi deset let, na Vysočině si můžete nechat zaregistrovat kolo ještě ve Žďáru nad Sázavou. „Obecně registraci provádějí městské policie ve větších městech České republiky. V menších městech to fungovat nemusí,“ popsal situaci zástupce velitele jihlavských strážníků Stanislav Maštera.

Na registrované kolo se nalepí viditelná nálepka a výrobní číslo je v evidenci policie pro případ, že by se někdy kradené dostalo do zástavárny. Zájem o registraci však není nijak velký. Možná i proto se nadále dějí případy jako ty poslední z Kostelce.

STANISLAV JELÍNEK, MICHAL FOHL