Bradavicím se dobře daří v místech, kde je kůže porušená třeba poraněním nebo ekzémem, popřípadě když je zpocená nebo rozmočená z bazénu. Co bývá nejčastější příčinou vzniku bradavic a jak se jim dá vyhnout?

Operace srdce.
Tikající bomba. Češi v pandemii zanedbali infarkty, může to zhoršit jejich stav

„K infikování dochází přímým kontaktem s člověkem postiženým bradavicemi, ale i takzvanou autoinokulací, tedy přenosem bradavic na jiné místo na těle například při škrábání. Častý je i přenos z kontaminovaných předmětů, třeba cizích bot. Vznik onemocnění podporuje vlhké prostředí, jako jsou sprchy, okolí bazénů, fitness centra, sauny,“ upozorňuje dermatoložka. Na rozvoji infekce se podle ní spolupodílí také imunitní stav pacienta. „V rámci prevence doporučuji nechodit na veřejných místech naboso, používat vždy svůj ručník a po styku s bradavicí si ihned umýt ruce,“ dodává.

Jaké a kde?

Rozlišujeme hned několik druhů bradavic. Mohou se vykytovat samostatně i ve skupinách a liší se podle místa na těle, kde se obvykle vyskytují. Obecné nebo pravé bradavice se vyskytují převážně na rukou. Plantární bradavice, které se podobají bradavicím pravým, najdeme především na ploskách nohou. Ploché bradavice se objevují zejména u dětí na spáncích nebo bradě. Dalším druhem jsou střapcovité bradavice, které se objevují hlavně na očních víčkách, v koutcích úst, u nosních dírek nebo na krku. Rozšířené jsou také genitální bradavice, které postihují muže i ženy a přenášejí se nechráněným pohlavním stykem.

„Bradavice se můžou vyskytovat kdekoli na kůži, na genitálu, ale i sliznicích. Nejčastěji se vyskytují na rukou včetně prstů, podél nehtů, pod nehty a na chodidlech. Vzhled bradavice je způsoben typem HPV viru,“ vysvětluje Šárka Ševčíková a dodává, že u pacientů se sníženou imunitou mohou vzniknout rozsáhlé až plošné bradavice, které jsou rezistentní k léčbě.

Pomůže dusík i laser

Samotná léčba bradavic se může lišit případ od případu, každopádně ale není jednoduchá. Ideální je, když si s nimi náš imunitní systém poradí sám a samy zmizí. Častěji je ale jejich léčba zdlouhavá, protože toto onemocnění se rádo vrací. Bohužel nelze říci, jaký způsob léčby je nejúčinnější.

Vyšetření na dálku se v Česku zatím rozjíždí pozvolna.
Rychlá, bezpečná, ale ne na všechno. Zkusili jsme telemedicínu

„V současnosti neexistuje kauzální lék. Máme více léčebných postupů, vhodná je např. fyzikální léčba nejčastěji prováděná ve formě kryoterapie tekutým dusíkem, chemická léčba, lokální léčba nebo drobné chirurgické i laserové zákroky. Zákroky by měl vždy vést lékař. I v lékárně volně prodejné přípravky doporučuji aplikovat po konzultaci s dermatologem. Přes všechny léčebné možnosti může být léčba bradavic obtížná i zdlouhavá,“ upozorňuje odbornice z kliniky Asklepion.

V lékárnách jsou k dostání například přípravky s kyselinou salicylovou nebo ty, které bradavici zmrazí. Podle některých babských rad se bradavice dají léčit šťávou z vlaštovičníku, česneku nebo cibule s octem. Tímto způsobem si ale můžete spíše uškodit a bradavice naopak ještě rozmnožit, proto je vždy dobré poradit se s kožním lékařem, který také dokáže s jistotou určit, zda se vůbec jedná o bradavici, a poradit vám vhodnou léčbu. „U zdravých jedinců zpravidla dochází k vymizení bradavic, ovšem s rizikem reinfekce nebo recidivy,“ uzavírá dermatoložka Šárka Ševčíková.