Letos je obilím na celé Vysočině oseto 131 660 hektarů. V tuto chvíli jsou žně hotové na 14,8 procenta ploch.

U ozimého ječmene se v minulém týdnu dotkly žně jen tří procent ploch. Aktuálně bylo tak v pondělí 31. července pokoseno 90,6 ploch s ozimým ječmenem v rámci celé Vysočiny. „Práce brzdila nepřízeň počasí. Do čtvrtka se nepříznivě projevovala studená fronta, zemědělci mohli na pole většinou až od pátku,“ popsal podmínky v minulém týdnu ředitel Okresní agrární komory Jihlava Vlastimil Vaněk, který každoročně monitoruje žně v rámci celé Vysočiny.

Adéla Holasová, Jihlava, 8. července 2017, 52 cm, 3 975 g
OBRAZEM: Miminka ze pátého červencového týdne

Už před zmíněnou studenou frontou skončila sklizeň ozimého ječmene na Třebíčsku, teď mají všechen ozimý ječmen sklizený také na Jihlavsku. Před dokončením sklizně ozimého ječmene jsou také na Pelhřimovsku (přes 92 procent) a Žďársku (téměř 85 procent). Nejpomaleji mizí ozimý ječmen z polí na Havlíčkobrodsku (67 procent).

V rámci celé Vysočiny u ozimého ječmene nepatrně poklesl hektarový výnos, poslední údaj má hodnotu 5,76 tuny z hektaru. Loni byl výnos 6,64 tuny z hektaru. „Loni se ale ozimému ječmenu mimořádně dařilo, takže letošní výsledek, který je citelně ovlivněn negativním dopadem sucha v jižních částech třebíčského okresu, není úplně špatný,“ připomněl Vaněk.

Sklizeň řepky dospěla na přelomu července a srpna do čtvrtiny. Přesněji řečeno bylo v pondělí sklizeno 23,6 ploch s touto plodinou. Nejdále jsou na Pelhřimovsku, kde mají pod střechou řepku z 68 procent ploch. „Minulý týden nám počasí dovolilo sklízet vlastně jenom řepku, výnos je zatím o něco horší než před rokem, ale není špatný,“ reagoval předseda VOD Jetřichovec na Pelhřimovsku Josef Blažek.

Závody dračích lodí na rybníku Roštejn.
Po Roštejnském rybníku se proháněly dračí lodě

V ostatních okresech Vysočiny mají zatím sklizeno řepky méně, na Žďársku dokonce vůbec nic. „Výnos u řepky je o něco nižší než před rokem, ale po sklizení čtvrtiny úrody zatím nemá cenu dělat definitivní závěry. Naopak odhaduji, že úroda nebude špatná,“ prohlásil Vaněk.

S nástupem srpna, k němuž patří příznivá předpověď počasí, se žně rozběhnou naplno. „Čeká nás sklizeň pšenice i dalšího obilí, sušší počasí už výnos neovlivní, může spíš prospět kvalitě,“ odhadoval Blažek. „Práce se teď rozběhnou naplno,“ doplnil Vaněk.