Penízovky smrkové jsou drobné houbičky, a jak už název napovídá, lze je najít na smrkových šiškách. „Mají hnědavý klobouček jehož průměr je okolo 12 milimetrů. Tyto houby rostou v březnu až květnu,“ popsal Oldřich Pojezný.

Na některých místech v České republice už začínají růst i oblíbené smrže. „Na Novoměstsku jsem je ještě nenašel, ale předpokládám, že začnou růst každým dnem. Tato houba je velmi oblíbená, protože patří mezi první, které lze na jaře najít a udělat si z nich dobré jídlo,“ podotkl mykolog.

Smrže je možné v kuchyni upravovat hned na několik způsobů. Někdo dává přednost klasické smaženici, jiný zvolí raději něco speciálního. „Někomu více chutnají třeba kloboučky smrže nadívané masovou směsí,“ prozradil další z možností, jak jednu z prvních jarních hub upravovat, Oldřich Pojezný.

Alena Pokorná řídí linkové autobusy na Třebíčsku už tři roky
Maminka řídí autobus, může se chlubit syn

Pokud si ale někdo hlídá místo, kde vloni smrže našel a myslí si, že je tam objeví i letos, bude určitě zklamán. „Nikdy nerostou na stejném místě dva roky po sobě. Vyskytují se na okrajích lesů nebo parků. Nejčastěji na drcené borovicové kůře. Lidé by je ale měli hledat jinde než vloni,“ sdělil mykolog.

V přírodě lze ještě stále najít i penízovku sametonohou, které jsou v lidovém léčitelství přisuzovány ozdravné účinky. Používá se jako přírodní antibiotikum k léčení zánětů, alergií, astmatu a podobně. A také k podpoře imunitního systému nebo k posílení činnosti slinivky břišní.

Velikonoční výstava v Lesonicích.
VIDEO: Začala velikonoční výstava v Lesonicích s pštrosím vejcem

Penízovka sametonohá je nazývána zimní houbou a vyskytuje se na pařezech listnatých stromů. „Roste od listopadu do března a je to jedna z nejlepších hub. Jakmile ale nastane slunečné počasí, tak tato houba okamžitě mizí,“ řekl Oldřich Pojezný.

Přestože znalci hub velmi oblíbená penízovka sametonohá má už to nejlepší takříkajíc za sebou, houbaři se mohou těšit na další nové úlovky. „Zanedlouho začnou růst závojenky podtrnky, což jsou poměrně málo známé, ale jedlé a chutné houby. Na začátku května už určitě porostou,“ vzkázal natěšeným milovníkům houbových specialit Oldřich Pojezný.

Budova bývalého panského pivovaru v Želetavě.
OBRAZEM: Sklepení bývalého pivovaru v Želetavě se stalo kulturní památkou