„Teplé a zejména suché počasí velmi ovlivnilo úrodu, u obilovin není takový propad, asi jen o 25procentní, ale u krmných plodin je kritický stav, tam bude propad o 60- 70procentní, na brambory je brzo, ale vypadá to na 50procentní úrodu, sklizeň proběhla o 3 týdny dříve. Myslím si, že současný stav se projeví do cen potravin, i když my, prvovýrobci, to na výkupních cenách určitě nepoznáme,“ informoval Milan Kříž ze Zemědělského družstva Okrouhlička, který dále na otázku, jaké plodině se letos nejvíce dařilo, odpověděl: „Ničemu, sucho je pro nás, zemědělce, neskutečně velký soupeř.“

Dojnicím chybí krmení

Vzhledem k nedostatku úrody krmných plodin se zemědělci na Havlíčkobrodsku snaží v oblasti pícnin pro zvířata nacházet různé alternativy. Tropická vedra se však podepisují výrazně i na živočišné produkci. „Vysoké teploty mají velký vliv na produkci našich dojnic, ale snažíme se vybilancovat krmnou dávku tak, aby dopad byl co nejmenší. Z důvodu nedostatku krmení jsme byli nuceni zařadit do krmení slámu, která nám nahradí částečně senáže, ale pochopitelně je tím pádem užitkovost nižší. Chováme asi 650 kusů dobytka, z toho 260 dojnic. Jako jediní v republice chováme také dojnice plemene Ayrshire. Specializujeme se na výrobu mléka, odchov telat, prodej jalovic a vykrmených býků,“ sdělil Milan Kříž.

Ilustrační foto
V komunitním domě pro seniory v Brodě jsou volné už jen dva byty

Zemědělská akciová společnost Lípa, která obhospodařuje celkem 958 hektarů zemědělské půdy, z toho 800 hektarů orné půdy, letos také zaznamenává vysoké ztráty. „Úroda obilí byla vcelku dobrá, ale brambory a kukuřice, tam je úroda velice špatná. U pícnin se první seč podařila, ale druhá, ta už byla minimální,“ uvedl ekonom Zemědělské akciové společnosti Lípa Pavel Farka. Co se týče živočišné výroby, tak zemědělce z Lípy netrápí až tak nedostatek krmiva pro dobytek, jako spíše vedra: „Vody máme dost. Řešíme především stres z tepla, kterým naše zvířata trpí. Máme ventilátory, kterými promícháváme dobytku ve stájích vzduch,“ zmínil Farka.

Tropické teploty trápí nejen zemědělská družstva, ale strádají i soukromé farmy, jak se svěřil například Jan Frühbauer starší z rodinné farmy v Peršíkově nedaleko Havlíčkovy Borové: „Máme asi 130 hektarů a 140 dobytčích jednotek. Klíčové bylo pro nás jaro, které zajišťuje krmivo pro dobytek. To se letos naštěstí vydařilo. Avšak teď v létě vedra naši úrodu hodně negativně ovlivnila. U úrody obilí odhaduji tak 25procentní pokles, brambory nemáme a u kukuřice teď přijde, jak se říká, na lámání chleba. Dorostla do normální výšky, ale pokud pořádně nezaprší, tak nevyrostou palice, a to bude hodně špatné.“

Velkou starost má pan Frühbauer také o zvířata „Pokud je více než 25 °C, je to pro krávy hodně náročné. Snažíme se jim provětrávat kravíny, jak to jenom jde. Krávy potřebují pro produkci mléka čistou vodu a té už také s ohledem na sucho, moc není. Takže pokud nezaprší, bude to pro nás velký problém,“ konstatuje farmář.

Historik Jiří Pernes byl v úterý hostem Letní žurnalistické školy v Havlíčkově Brodě. Se studenty debatoval na téma rozpadu Rakousko-uherské monarchie a vzniku samostatného Československa.
Před spaním jsem si listoval učebnicí dějepisu, říká Jiří Pernes