Na Žďársku byl kvůli komplikacím hospitalizován sedmašedesátiletý muž. „Závažný průběh chřipky byl zjištěn u muže, ročník 1952. Stejně jako v dalších případech potvrzeného chřipkového onemocnění se jednalo se jednalo o chřipku typu A,“ doplnila informace vedoucí jihlavského protiepidemického oddělení na protiepidemickém odboru Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina Radka Štěpánková.

Ostatních případů onemocnění chřipkou bylo v prvním kalendářním týdnu roku 2020 hlášeno ze Žďárska šest. Dalších pět potvrzených případů chřipky typu A nahlásila jihlavská nemocnice. „Jak se bude nemocnost vyvíjet dál, ukáží až nadcházející lednové týdny,“ odhadovala Radka Štěpánková.

S nástavbou školní budovy, v níž vzniknou nové učebny, výtah i kabinety pro pedagogy, začalo město již v roce 2018.
Nástavba školy: dohoda s firmou. Cena se prodraží o šest milionů korun

V posledním prosincovém týdnu byla chřipka typu A potvrzena také a Třebíčsku, zatím se pravá chřipka objevuje výhradně v moravských okresech Vysočiny.

Počet všech akutních respiračních onemocnění v kraji se na přelomu roku oproti vánočnímu týdnu téměř zdvojnásobil, ale aktuálních 656 nemocných na sto tisíc obyvatel je přesto nejméně za posledních pět let. „Při srovnání s předcházejícími roky je třeba vzít do úvahy ještě počet pracovních dní a ordinačních dní praktických lékařů. Při rozdílných počtech se mohou čísla o počtech nemocných rozcházet i při srovnatelné nemocnosti,“ připomněla Radka Štěpánková.

Nemocnost na Vysočině je na prahu roku 2020 téměř shodná s nemocností celorepublikovou, v prvním kalendářním týdnu bylo v rámci celého Česka 657 akutních respiračních infekcí na sto tisíc obyvatel.

Nemocnost na Vysočině/v ČR

(v prvním kalendářním týdnu za posledních pět let)

ROK ARI NA VYSOČINĚ ARI V ČR

2016 933 1016

2017 1660 1528

2018 875 985

2019 878 839

2020 656 657

zdroj: KHS Kraje Vysočina