Kraj podporuje poskytování hospicové péče systémově od roku 2010. V polovině prosince krajští zastupitelé schválili zásady, podle kterých kraj na tyto služby poskytne peníze ze svého rozpočtu. "V roce 2017 bude na činnost domácí hospicové péče uvolněno šest milionů korun," uvedl náměstek hejtmana pro oblast sociálních služeb Pavel Franěk (ANO).

Domácí hospicová péče se skládá jednak z činností spadajících do odlehčovací služby, kterou mají provozovatelé registrovanou jako sociální službu. Financuje ji kraj a ministerstvo práce a sociálních věcí. Další složkou domácí hospicové péče jsou činnosti, které nelze zařadit mezi činnosti definované zákonem o sociálních službách. To je například zapojení lékařů, půjčování pomůcek nebo práce s pozůstalými. Tyto činnosti jsou hrazené ze zdravotního pojištění a úhrad klientů a je nutné je z rozpočtu kraje spolufinancovat.

Nevyléčitelně nemocní a jejich rodiny mohou využívat pro poslední období života také paliativní a hospicové služby krajských nemocnic, jejichž partnery jsou střediska domácí hospicové péče. Například Nemocnice Třebíč je partnerem Domácího hospice svaté Zdislavy. Hospic je zapojen do pilotního projektu Všeobecné zdravotní pojišťovny, který má ověřit předpoklad, že domácí péče o umírající pacienty je pro ně nejen komfortnější, ale také ekonomicky výhodnější. Právě na Třebíčsku má v poslední době využití služeb domácí hospicové péče nejvyšší nárůst.