Pasy však k průchodu či průjezdu nejsou nutné, obec Sirákov je nevyžaduje. Symbolický hraniční přechod označuje zemskou hranici mezi Čechami a Moravou, která platila přes sedm set let, v podstatě až do roku 1949, kdy bylo v Československé socialistické republice zavedeno jiné územní členění. Nově vzniklé kraje už nerespektovaly do té doby platící zemské uspořádání.

Druhým z hrobů, jehož přesun na nový hřbitov uhradí žďárská radnice, je hrob rodiny Smeykalových.
Žďár zaplatí i přesun hrobu svého bývalého starosty Binka

„Hlavním tvůrcem historické zemské hranice byl pan Blažek, který nejenom sehnal sponzory, ale z velké části se na ní i sám podílel a také ji udržuje,“ uvedl starosta Sirákova Aleš Neubauer. „Na vzniku hranice se rovněž podílela obec a prací se účastnili i další obyvatelé,“ doplnil starosta.

V raném středověku se v těchto místech nacházel hustý pomezní les, jenž ale postupně mizel, jak v okolí vznikaly nové osady, čímž se zemská hranice postupně upřesňovala. V 17. a 18. století pak byla zachycena na nejstarších vojenských a katastrálních mapách, a tak si ji také mohou kolemjdoucí prohlédnout na informačním panelu.

Hranici, respektive symbolický přechod, který byl u Sirákova „zprovozněn“ 30. června 2013, doplňuje ještě pamětní lípa označená kamenem a zasazená o pár dní později, a to 5. července 2013 na počest výročí 1 150 let od příchodu slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Moravu.

Dosud nepříliš známá zemská hranice je zanesená i v elektronických mapách, a o tom, jak se turistům, kteří při svých toulkách přecházejí či přejíždějí z Čech na Moravu a naopak, líbí, svědčí zápisy v návštěvní knize. „Podle ní vidíme, jaké jsou mezi lidmi na hranici ohlasy,“ dodal starosta Sirákova.