„Je to náš celoživotní koníček, minerály sbíráme třicet let,“ usmála se Petra Šínová.

V Klubu kultury jsou k vidění kolekce minerálů a fosilií z celého světa, kameny sběratelské i pro léčebné využití. „Výstava není sice zaměřená úplně na odbornou veřejnost, ale expozice sběratelských kamenů tam nechybí. Hlavně však vystavujeme kamínky ze světa, které vozíme ze světových mineralogických burz,“ přiblížila Šínová. Výstava je prodejní a potrvá do 19. října.

Oldřich Pojezný (na fotografii) sbírá houby nejen pro vlastní spotřebu, ale také na nejrůznější výstavy. To pak naplní košík i houbami nejedlými a jedovatými.
Mykologové radí po telefonu i přes internet

Manželé Šínovi pořádají v Bíteši výstavu minerálů už pošesté. Příchozí tam tradičně přitahují zkameněliny z celého světa. „Lidé se sběratelským zájmem pak hodně zajímají brusy a ukázky kamenů z Vysočiny, jsou tady třeba pěkné výbrusy citrínů, záhněd, křišťálů. Máme tu i ametystové geody z Brazílie – to jsou veliké kameny, které váží několik desítek kilogramů. I ty se vždy návštěvníkům moc líbí,“ zmínila Petra Šínová, která také po výstavě provází skupiny školních dětí a o exponátech jim vypráví.

Společnost Kinský Žďár vybudovala zhruba 1,5 kilometru dlouhý úsek mezinárodní cyklotrasy vedoucí podél Velkého Dářka.
Část mezinárodní cyklotrasy vede kolem Dářka

„Tento výstavní prostor jsem objevila, když jsem zde v roce 2008 vystavovala obrazy,“ připomněla Petra Šínová. „Napadlo mě, že by nebylo špatné uspořádat tady prodejní výstavu minerálů. Klub kultury nám vyšel vstříc, tak jsme si řekli, že to zkusíme, a podařilo se. Letos pořádáme už šestý ročník. Už při první výstavě bylo vidět, že se tu lidé o minerály zajímají, a to nás moc těší,“ dodala.

Moravské pegmatity

Obdivovat krásu kamenů přicházejí návštěvníci všech věkových kategorií. „Ti starší spíše na prohlídku, ale je tu i spousta maminek s dětmi, které si zakládají malé sbírečky a každý rok si přijdou pro nový kamínek,“ usmála se sběratelka minerálů. Sama z nich vytváří i šperky, které na výstavu lákají další skupinu zájemců. Své šperky Petra Šínová tvoří z co nejpestřejší palety kamenů, aby si vybral každý.

A které kameny má sama nejraději? Oblíbeným kamenem Petry Šínové je labradorit. „To je drahokamová odrůda živce a vozí se k nám z Madagaskaru. Labradorit mám ráda ve špercích, ráda s ním pracuji,“ prozradila. „Pak mám ráda křemeny, citríny, křišťály, ametysty, záhnědy… a samozřejmě nemám vůbec nic proti diamantům, rubínům a safírům,“ smála se.

Jako sběratele zajímá manžele Šínovy nejvíce „pegmatitová“ Vysočinu – vypravují se například do regionu kolem Skleného nad Oslavou a Dolních Borů. „Moravské pegmatity jsou takovou naší sběratelskou doménou, to nás zajímá asi nejvíc, a potom také ostatní minerály Moravy i Čech,“ zmínila Petra Šínová. „A kámen, který bych ráda nosila nebo nosím a jimiž se obklopuji doma, jsou právě ty křemeny z Vysočiny - citríny, křišťály a záhnědy… Ty jsou mými opravdu nejoblíbenějšími kameny, a pak také vltavíny, ať už české, nebo moravské,“ prozradila ještě Petra Šínová.