„Vody v obecním vodovodu je opravdu málo. Do Sněžného ji navážejí každý den hasiči do vodojemu, aby doplnili jeho nedostatečný stav,“ popsala řešení problému v městysi Hana Veselská ze Sněžného.

Největší komplikace s pitnou vodou ve Sněžném nastaly přibližně před třemi lety. „Tehdy se v ní objevily pesticidy. A jejich hodnota bohužel i nadále postupně stoupá. Voda byla znečištěna postřiky, které se aplikovaly při zemědělské činnosti na kukuřici. Nejprve byly znečištěny průzkumné vrty, které obec nechala vyhloubit v rámci posílení zdrojů vody. Tam byla desetinásobně překročena norma. Pak se zjistilo, že i z vodovodních kohoutků v základní škole teče voda, v níž jsou hodnoty třikrát překročené,“ informoval jeden ze zastupitelů Sněžného Miloš Kučera.

Ve vodě byly nalezeny zvýšené hodnoty acetochloru ESA. V tomto případě může hygienická stanice přechodně schválit vyšší limit. „Zažádali jsme o výjimku, abychom nemuseli vodovod úplně odstavit. Dostali jsme ji na tři roky, hodnoty se ale budou muset snížit,“ podotkl Miloš Kučera.

Dalším problémem, kterým se musí představitelé městyse zabývat, je nekvalitně postavený vodovod. „Tato stavba se budovala za minulého režimu, někdy v osmdesátých letech. Byla provedena nekvalitně, takže se pravidelně objevují nějaké poruchy. Pokaždé, než se závada najde, dojde k velkému úniku vody. Nějaký čas trvají i opravy, ztrátu vody pak musíme doplňovat jejím dovážením,“ řekl Miloš Kučera.

Ilustrační foto.
Frekventovaný silniční tah mezi Meziříčím a Měřínem přeruší v létě tři uzavírky

Ke špatné kvalitě vody a komplikacím s nekvalitním vodovodem se přidává ještě další okolnost, kvůli níž mají lidé ve Sněžném nedostatek pitné vody. „Slábne vydatnost vodního zdroje. V případě Sněžného jsou to kopané studny a kvůli suchu je vody méně,“ sdělil Miloš Kučera. „Na obecní vodovod je napojena drtivá většina místních a městys má okolo šesti set obyvatel,“ doplnil sněženský zastupitel.

Sucho trápí nejen obyvatele Sněžného. Stále častěji je toto slovo skloňováno lidmi po celé Vysočině. „Hlavními příčinami současného sucha je nedostatek srážek z předchozích let, letošní teplejší zima a velice teplé jaro. Za první polovinu letošního roku ani v jednom měsíci nenapršelo na území Kraje Vysočina alespoň tolik, jako je dlouhodobý průměr pro daný měsíc. V únoru, březnu i dubnu dokonce napršelo méně než padesát procent průměru. Naopak průměrná teplota byla po většinu letošního roku podstatně vyšší, důsledkem je tedy vyšší výpar. Od roku 2015 na území Kraje Vysočina trvá srážkový deficit, který se stále zvyšuje. V úhrnu se jedná o více než 350 milimetrů chybějících srážek, což se rovná přibližně 188 chybějících dešťových dní,“ vyjádřil se Jaroslav Mikyna z odboru životního prostředí a zemědělství Krajského úřadu Kraje Vysočina.

S nedostatkem vody ve vodovodu se potýkají také některé obce na Pelhřimovsku. Jde například o Kaliště. Tamní obecní úřad vydal výzvu k šetření vodou, v níž požádal místní obyvatele, aby vodu nepoužívali na zalévání, mytí aut a napouštění bazénů, už na počátku května. Svou žádost podpořili představitelé obce konstatováním, že zvýšený odběr ohrožuje dodávku vody všem odběratelům.

Ilustrační foto.
Rekreantům koupání kazí sinice. Nejhůře je na tom Sykovec a Černý rybník

Ani Horní Cerekev na tom není nejlépe. Starosta Jaroslav Anderle informoval obyvatele o tom, že se celková denní spotřeba pohybuje v rozmezí od 160 do 180 metrů krychlových a o víkendu je ještě o něco vyšší, přičemž aktuální denní vydatnost všech místních vodních zdrojů činí 240 metrů krychlových vody. Z tohoto důvodu požádal místní o úsporné a rozumné využívání vody dodávané do domácností z veřejného vodovodu.

Pitná voda je poslední dobou stejně jako ona příslovečná sůl považována za dražší než zlato. Své o tom vědí zejména lidé v obcích, kde je jí málo a musí se přistoupit k úsporným opatřením. „Můžeme si za to sami, neumíme s vodou hospodařit a jsme moc zhýčkaní. Nevím, na co musí mít každý na zahradě bazén, když je nedaleko koupaliště nebo rybník, kde si může člověk zaplavat víc, než v nějakém malém „plivátku“ na zahradě. A umývání plechových miláčků na čtyřech kolech každou sobotu mi také přijde zbytečné. Zvláště když se na špinavé auto použije čistá pitná voda. Měli bychom se nad sebou trochu zamyslet,“ apeloval Jindřich Dolejší z Jihlavy.

Ilustrační foto.
V Dukovanech brzy skončí odstávka kvůli čerpadlu na kontaminovanou vodu