„Část z nich je v Dukovanech, část jsou dvě společenské akce. A také jsme zaznamenali nakažené na jednom z úřadů na Třebíčsku. Máme více zdrojů,“ informoval krajský hygienik Jiří Kos.

„K zaměstnancům v Dukovanech se přidali i někteří lidé z obslužných firem,“ dodal.

Vojenské cvičení Ample Strike
Roušky a testy. Velké vojenské cvičení začíná, nakažení půjdou z kola ven

Zmíněné společenské akce jsou podle hygieniků velkým kamenem úrazu. „Jsou to oslavy narozenin, svatby nebo rodinné sešlosti. Často probíhají v uzavřených prostorách, v saloncích nebo restauracích. To jsou velmi riziková místa. Pravděpodobnost, že se tam někdo nakazí, je tam podstatně vyšší,“ nechal se slyšet Kos. Právě jedna ze skupin nakažených se účastnila přípravy na svatební veselí. Svatba musela být nakonec kvůli karanténě odložena. Druhou akcí, která na Třebíčsku skončila karanténou účastníků, byla rodinná sešlost.

Deset nově nakažených je i na Žďársku. „To zatím mapujeme. Jestli je něco spojuje nebo je to nahodilý výskyt,“ řekl krajský hygienik.

V minulých dnech měli hygienici podezření na další ohnisko nákazy, tentokrát v jihlavském finančním úřadě. „Tam už se to vyřešilo, Jihlava se nám už zklidnila, žádný další výrazný nárůst tam není,“ poznamenal Kos.