Pohled na Žďár i Zelenou horu tak, jak je vidí ptáci, je skvělý, nechala se slyšet Milena Machová ze Žďáru nad Sázavou. Pohled na Žďár z věže kostela svatého Prokopa si nově mohou lidé užívat prakticky denně. Komentované prohlídky s průvodcem potrvají po celou letní sezonu.

Poprvé mohou zájemci vyjít na ochoz věže ve čtvrtek 1. července. „Prohlídky budou každý den s výjimkou pondělí,“ uvedla místostarostka Žďáru nad Sázavou Ludmila Řezníčková.

Vysokorychlostní vlak. Ilustrační foto.
Vysokorychlostní vlaky mohou přes Vysočinu jezdit od roku 2032

Vstupné sil musí zájemci koupit v pokladně Regionálního muzea města Žďáru nad Sázavou. „Dospělí zaplatí čtyřicet korun, děti a důchodci polovic. V případě deště není možné výstup na věž realizovat,“ informoval muzejník Stanislav Mikule.

Polovina výtěžku ze vstupného bude převedena farnosti, která kostel vlastní, druhá polovina zůstane regionálnímu muzeu. Návštěvníci věže musí také respektovat určitá nařízení. „Například to, že nejvyšší počet osob, které smí na věž, je patnáct. Nesmí se poškozovat části věže ani sahat na zvony. A výstup je na vlastní nebezpečí,“ připomenula Ludmila Řezníčková.

S každou skupinkou na věž vystoupá i průvodce, který návštěvníkům podá podrobnější informace o věži i o městě. „Lidé se dozví mnoho zajímavých příběhů i historek. Například o nezbedném věžním či o pruském vojákovi nebo o strašidlech. A získají také praktické informace. Třeba kde se nacházel kozí chlívek,“ přidal další podrobnosti o prohlídkách ve věži kostela svatého Prokopa jeden z průvodců, historik Miloslav Lopaur.