Oblečení členů i příznivců Sokola doplnila kokarda, která je symbolem spolku. To vše v rámci oslav Památného dne sokolstva.

Po vzniku Protektorátu Čechy a Morava se sokolové zapojili do činností odbojových organizací. Reakce Němců na sebe však nenechala dlouho čekat. „V září 1941 na místo říšského protektora nastoupil Reinhard Heydrich, který krátce po svém jmenování nechal několik sokolských představitelů popravit. Takzvané konečné vypořádání se Sokolem proběhlo v noci ze 7. na 8. října téhož roku. Zatýkáni byli funkcionáři, náčelníci i místonáčelníci,“ nahlédl Daněk do historie.

Napojení cyklostezky z Velkého Beranova na mezinárodní trasu Jihlava - Třebíč - Raabs bude buď strmější, nebo o trochu delší. Zatím se neví.
Co s nevyužitou silnicí? Radní Vymazal by z ní udělal cyklostezku

Zatčeno bylo celkem 1 500 sokolů, kteří vesměs putovali přes Terezín do Osvětimi. „V koncentračních táborech většina z nich zemřela. Osmého října 1941 také Heydrich podepsal úřední výměr o rozpuštění České obce sokolské. Sokolové se pak podíleli na atentátu na Reinharda Heydricha. I díky jejich přispěním se hnuly dějiny,“ dodal Daněk.