„Plánujeme asi dvacetimetrovou část ferraty s lanovým můstkem. Místo je atraktivní, protože před časem bylo okolí vykáceno a jsou odtud pěkné výhledy na přehradu. Materiál nám ještě nějaký zbyl, horší je to s časem. Nejdříve musíme dostavět chatu Krabička se zázemím, protože je nezbytné mít k dispozici toalety a tekoucí vodu,“ uvedl Slávek Matuška z vírského horolezeckého spolku, jehož členové obě zajištěné cesty po skalách – Velkou věž i Jezerní stěnu - vybudovali, starají se o ně a v půjčovně zájemcům nabízejí lezeckou výbavu.

Letošní – druhá - sezona vírských ferrat byla podle provozovatelů úspěšná. Navíc ještě neskončila. Vstup na ferraty, které zvládnou zdolat i děti, je zdarma, podmínkou jsou základní horolezecké pomůcky. Ty zahrnují jisticí set a přilbu, které člověk, jenž leze po skále poprvé, obvykle nevlastní.

„V létě byl provoz půjčovny zajištěný každý den, měli jsme tam dvě brigádnice – středoškolačky. Teď už je to trochu komplikovanější, ale stejně jako dříve půjčování praktikujeme po předchozí telefonické domluvě, případně webové rezervaci, a vždycky se to dá zařídit,“ přiblížil Matuška.

Deset jisticích setů je loni ukázalo jako málo. „Letos jsme se na hlavní sezonu připravili a výbavu k zapůjčení s pomocí spřáteleného horolezeckého oddílu rozšířili na dvacet setů,“ poznamenal Slávek Matuška s tím, že důležité je provoz na ferratách dobře rozplánovat. Konkrétním počtem lidí ale omezen není. Podstatné však z hlediska bezpečnosti je, aby mezi jednotlivými lezci na skále zůstávala dvě volná pole.

„Když někdo uklouzne a spadne, zůstane viset v tom druhém poli. Bohužel, rozšířeným nešvarem je takzvaný pud stádnosti, kdy se skupina lidí podvědomě drží blízko sebe,“ vysvětlil Slávek Matuška.

Léto v pátek 22. září vystřídá v kalendáři podzim.
Podzim je tady, bundy a kabáty jen tak neodložíme

Obě vírské ferraty obtížnosti B – C nabízející výhledy do údolí Svratky a na hráz nádrže Vír I jsou vybavené ocelovými lany a dalšími jisticími potřebami. Na skalách vznikly s finanční podporou Víru a Bystřice nad Pernštejnem na podzim roku 2015, k oficiálnímu zahájení provozu došlo loni na jaře.

Vzhledem k rostoucí oblibě vírských zajištěných cest horolezci uvažují o rozšíření nabídky lezení pro veřejnost. „Poohlížíme se i po dalších skalách v okolí, ale zatím narážíme na problém jejich statiky, anebo komplikovaného přístupu k nim. To už by nebylo jako stávající dvě ferraty, na které se člověk dostane prakticky po vystoupení z auta,“ sdělil horolezec.

Aktuálně mohou lidé lézt po ferratách tak dlouho, dokud to dovolí klimatické podmínky. „Provoz prakticky skončí až ve chvíli, kdy začneme připravovat ledovou stěnu,“ dodal Slávek Matuška.

Ferraty (z italského via ferrata) jsou cesty v horském terénu, které jsou vybaveny jisticími fixními lany, železnými stupačkami, případně i dalšími pomůckami, jež zvýší bezpečnost procházejících a zpřístupní terén návštěvníkům, kteří nemají zkušenosti s horolezeckými výstupy. Ferraty se nacházejí hlavně ve vysokohorských terénech v zahraničí, u nás v posledních letech jejich počet rychle vzrůstá.

Ilustrační snímek.
Do poslanecké sněmovny chce silozpytec i farářka. Šanci mají opět lékaři