Ocenění patří oblíbenému českému herci a čerstvému sedmdesátníkovi Josefu Dvořákovi a zlaté olympijské skifařce Miroslavě Knapkové. Ačkoliv by se mohlo na první pohled zdát, že tyto dvě osobnosti nemají mnoho společného, opak je pravdou. Spojuje je vodní živel, jenž je oběma velmi blízký. Josefa Dvořáka totiž většina lidí zná jako představitele bezpočtu vodníků, a Mirku Knapkovou zase jako sportovkyni, která je na vodě jako doma, což ostatně prokázala na letošních olympijských hrách v Londýně.

V udělování hvězd, jež má tradici od roku 2001, existují určitá kritéria. „Máme stanoveno, že za jeden kalendářní rok nesmějí být více než dvě. Jedna z nich je přitom řádná a druhá mimořádná," popsal hoteliér Jiří Rauš s tím, že v pátek přibyla šestnáctá a sedmnáctá. Mimořádné ocenění získávají hlavně sportovci za své úspěchy, jako je tomu právě v případě úspěšné olympioničky. U Josefa Dvořáka jde o plánovaný akt.

„Je to náš štamgast, kamarád, který sem jezdí a měl letos významné jubileum, a hlavně jeho herecké dílo si ocenění opravdu zaslouží. Abychom ale cenu trochu odlehčili a spojili ji trochu s hospůdkou, je na jeho hvězdě vyryto Kuřátko na 1000 způsobů. Jsme totiž přesvědčeni, že pan Pohlreich je teď sice nějaký známý kuchař v televizi, ale nejslavnějším kuchařem pro národ, nebo alespoň pro moji generaci, bude vždy právě Dvořákův Svatopluk Kuřátko," dodal Rauš.

A jaké jídlo má sama „kuchařská star" nejraději? „Vždy, když sem do restaurace přijedu, už vrchní ví, co si dám. Je to španělský ptáček - opravdový kulinářský zážitek, jídlo, které prostě miluju," nechal se slyšet Josef Dvořák.