Hrdinové zároveň předvedli dobovou módní přehlídku, s velkým ohlasem se setkaly zejména postavy takzvaných osudových žen, mezi než nemohla nepatřit například Marie Kučerová, hlavní hrdinka filmu na Dáma na kolejích.

„Marie Kučerová, když odhalí manželovu nevěru, rozhodne se mu pomstít tak, že zruinuje rodinné finance a začne si užívat. Dojde k proměně zakřiknuté tramvajačky ve lvici salónů. Marie má na sobě krimplenovou sukni a silonový svetr Modeta Jihlava, károvaný kabátek ze salonu Eva a klobouk Tonak,“ ohlásil svratecký místostarosta Martin Mudroch coby moderátor přehlídky.

Ve Šlakhamru se konala další z oblíbených akcí pro veřejnost.
Děti i dospělí hádali, co bylo původním povoláním Rumcajse

Mezi ženskými hvězdami nechyběla ani Gábina Bednářová, zpěvačka z filmu S tebou mě baví svět, která zároveň se svojí doprovodnou skupinu předvedla nezapomenutelnou choreografii k písni Sladké mámení. Početní diváci se ale ve Svratce dočkali například i půvabné Manuely z filmu Vrchní, prchni, a to včetně mírně poupravené legendární sprchovací scény. Tentokrát k tomu postačila plechová vanička, přičemž sprchovací hlavici nahradil hlavní hrdina se dvěma zahradními konvemi…

Zdroj: Lenka Mašová

Svratecký Retroden, který se jako jindy odehrál v režii tamní radnice, organizace Českého svazu žen Svratecké Valkýry a místních dobrovolných hasičů, letos opět doplnily oblíbené projížďky v historických autobusech Škoda 706 RTO a Karosa ŠL 11 a rovněž sraz historických vozidel, kterých bylo díky bystřickému srazu automobilových veteránů, jehož někteří účastníci se vypravili i do Svratky, podstatně více než obvykle.

Stovky návštěvníků Retrodne si tak měly v areálu hasičské a sokolské zahrady co prohlížet. Samozřejmě i nablýskané a udržované veterány pravě z dob reálného komunismu. Třeba vyhlášenou Škodu 1000 MB.

„No jo, tisíc malých bolestí, jak před padesáti lety říkali automechanici. Nebo taky dodělej si doma. Ty první série byly dost poruchové. Já měl až stovku, koupil jsem ji ve třiasedmdesátém. To bylo tehdy slávy, když jsme se konečně dočkali a přivezl jsem nové auto domů,“ zavzpomínal jeden z návštěvníků Retrodne Pavel Maleček ze Žďáru nad Sázavou.

Dobu před půl stoletím si připomněli také příznivci hudby skupiny George and Beatovens s Karlem Kahovcem a Viktorem Sodomou, kteří odehráli nejenom svoje největší hity, ale i některé z proslavených písní svých dnes již zesnulých kolegů. „Ty písničky z 60. let dobře znám, naši si je doma pouštěli, když jsem byla malá. A před oběma pány klobouk dolů, na sedmdesátníky rozhodně nevypadají,“ prohlásila další z návštěvnic svratecké akce.

Lípa u Chobotského dvora v Kuklíku se uchází o titul Strom roku.
Lípa v Kuklíku je v anketě o Strom roku na čtvrtém místě