Tuto operaci jako první podstoupil v tomto týdnu čtyřiašedesátiletý muž z Havlíčkobrodska.

„Jedná se o nejmodernější operační postup. Operace trvala necelé čtyři hodiny. Proběhla úspěšně. Pacient bude zhruba šest dní hospitalizován v naší nemocnici," informoval lékař Atia Farouk. Další operace je naplánována na pondělí 13. června.

„Zákrok je ordinován u zhoubného nádoru prostaty, který je v časném stadiu a operací může být nádor zcela odstraněn a pacient vyléčen. Operace se provádí v celkové anestezii," upřesnila mluvčí nemocnice Petra Černo.

Kratší doba rekonvalescence

„Radikální prostatektomie se provádí buď otevřená, laparoskopická nebo robotická. Otevřená radikální prostatektomie je standardní a pro pacienta zřejmě nejvíce náročný zákrok. Jak ohledně doby rekonvalescence, tak rizik následků. Provádí se klasickým řezem. Laparoskopická prostatektomie má výhodu například v kratší době rekonvalescence a menších jizev," upřesnil vedoucí lékař urologického oddělení Tomáš Málek, který byl v tomto případě hlavním operatérem.

Urologické oddělení podle mluvčí Černo dále nabízí laparoskopické resekce tumorů ledvin, laparoskopické odstranění kamenů z ledvin a močových cest, laparoskopické odstranění tumoru nadledvin, což je také unikátní urologická operace a další. „Laparoskopicky u nás od února letošního roku proběhlo již dvacet urologických operací," doplnila mluvčí.

„Laparoskopické operace jsou jednoznačně světový standart. Sledujeme moderní trendy, které směřují ke zvýšení kvality léčebné péče a pacientům přináší řadu výhod," dodal Málek.

„Laparoskopická operace se na urologickém oddělení se rozjely v letošním roce právě s příchodem nové posily urologického týmu lékaře Tomáše Málka," zdůraznila Černo.

Laparoskopie je moderní metoda v břišní chirurgii, gynekologii a urologii, při níž se pomocí endoskopických nástrojů a kamery provádějí operace orgánů. S postupným rozvojem endoskopické techniky se spektrum laparoskopické operativy neustále rozšiřuje. Laparoskopické operace jsou především pro pacienta velkou výhodou.