Bouřky, které na Vysočinu přišly v odpoledních hodinách, zavinily, že se sedm tisíc domácností ocitlo bez elektrického proudu. „Během podvečera jsme řešili devět poruch na vedení vysokého napětí na Vysočině, kde bylo v jeden moment až sedm tisíc domácností bez dodávek elektrické energie,“ potvrdil Roman Šperňák, mluvčí společnosti EG.D. „V tuto chvíli už se to týká zhruba jen pěti set odběratelů v oblasti Bystřice nad Pernštejnem. Na opravách intenzivně pracujeme a věříme, že se nám povede domácnosti co nejdříve připojit,“ dodal.

Kvůli dočasnému výpadku elektřiny v Jihlavě na čas stály všechny trolejbusy. „Dispečer s řidiči dokázali velmi rychle vyřešit situaci nasazením náhradní autobusové dopravy a všichni technici vyrazili do terénu odstraňovat poruchy,“ sdělil mluvčí jihlavského magistrátu Radovan Daněk.

„Podařilo se to v nadstandardně rychlém čase. Pět parciálních trolejbusů s bateriemi jezdily bez omezení, v tom je jejich nesporná výhoda,“ doplnil Radim Rovner, předseda představenstva jihlavského dopravního podniku.

Hodiny začaly ve své staronové podobě tikat v pátek kolem poledne.
Jihlava: ciferník je zpět na radnici. V podobě, jakou měl před dvěma staletími

To v Pelhřimově stála doprava také. Ovšem z jiného důvodu. Viadukt v nádražní ulici zaplavila voda a z některých aut se s trochou nadsázky staly ponorky.

Před tímto stavem by řidiče měly chránit semafory, které sem město nechalo instalovat v roce 2018. Ty ale podle očitých svědků nefungovaly. „Viadukt tady bude za chvilku známější než krematorium,“ zasmál se na sociální síti Milan Piesničák.

Od třetí do sedmé hodiny odpolední zasahovali hasiči na Vysočině u téměř pěti desítek událostí v souvislosti s počasím. „Nejčastěji odstraňovali stromy a větve které padly na komunikace a bránily tak plynulému provozu. V několika případech hasiči odčerpávali vodu ze zatopených sklepů domů,“ přiblížila mluvčí krajských hasičů Petra Musilová.

Tropické teploty lákaly lidi odpoledne po práci k vodě.
A potvrzení o testu máte? Koupaliště na Jihlavsku otevřela, mít plavky nestačí

Nejvíce zásahů měli na Jihlavsku a Žďársku. „Všechny události, u kterých jsme v souvislosti s počasím zasahovali, se obešly bez zranění osob,“ dodala Musilová.

S čerpáním vody museli hasiči pomáhat v Dobroníně a Žďírci na Jihlavsku, Vlásenicích na Pelhřimovsku i v Rudolci na Žďársku.

Mezi jejich zásahy patřilo i pročištění kanalizace, konkrétně v Pelhřimově nebo v Jihlavě.