Jeho život však má v současnosti k idylce daleko vinou neznámého zloděje. Ten mu z jeho zahrady ukradl mimořádně cennou bonsai. „Konkrétně odnesl borovici kleč starou více jak třicet dva let,“ postěžoval si Šimon. I přes malou velikost je takový stromek nesmírně hodnotný. „Jeho minimální cena začíná na padesáti tisících korunách,“ zdůraznil Šimon. Nabízí se přitom otázka možného zpeněžení, která by mohla být za určitých okolností vodítkem k viníkovi. Není však jasné, jestli cennou bonsai vytipoval pro sebe. „Já o tom pochybuji, tohle se mezi námi prostě nedělá,“ podotkl Šimon, který je pochopitelně v tuzemsku součástí celé komunity pěstitelů japonských dřevin.

Ilustrační foto
Opilá žena ležela na ulici a křičela na lidi

Další možnost je, že ji zloděj ukradl pro někoho jiného. V tom případě je podle Šimona možné, že někdo jen zneužil jeho neznalosti. „Pokud za to dostal na pivo a cigarety, jen to dokazuje jeho omezenost. Osobně mu přeji rychlé boží mlýny,“ uzavřel to Šimon.

Na návštěvnost si majitel japonské zahrady v době léta nemůže stěžovat. „Je dobrá. V polovině prázdnin jsme už překročili hranici pěti tisíc hostů,“ pochlubil se Šimon.

Nějaké výraznější změny v zahradě letos nechystají. „Výjimkou jsou stavební úpravy. Některé nejsou viditelné jako například kanál, ale jiné ano, jako třeba pohledová kamenice,“ připustil Šimon.

Zájemci mohou kromě návštěvy zahrady také sami něco zakoupit. „Výrazně jsme rozšířili prodej venkovních bonsají. Návštěvníci mohou v našem obchůdku koupit i několik doplňkových miniatur,“ prohlásil Šimon. Koneckonců, každý se může přesvědčit na vlastní oči. Otevírací doba tu je stále standardní. „Mohou dorazit každý den od devíti hodin ráno do sedmi hodin večer,“ prozradil Šimon.

I na zahradě se při tom musí, podobně jako všude v regionu, potýkat se suchem. „Je to samozřejmě nepříjemné, ale máme vlastní studnu. Denně zaléváme,“ sdělil Šimon.

Svoji netradiční zahradu založil už v roce 1996. „Budovali jsme ji v duchu budhistických a šintoistických tradic,“ dodal Šimon. Tento prostor tak podle něj není jen místem k pokochání, ale také k odpočinku a meditaci.

Jakub Dostál

Požár zapříčinila nedbalost při pálení. Foto: archiv HZS Kraje Vysočina
OBRAZEM: Deset hasičských jednotek bojovalo s požárem v Jabloňově