Ačkoliv je duben, v cykloservisech zatím nával nenastal. „První nápor cyklistů jsme zažili před třemi týdny, když bylo lepší počasí. Teď je to slabší. Cyklistika je závislá na počasí, takže kolaři přijdou, až když se oteplí," řekl Přemysl Polívka z havlíčkobrodského servisu.

„Vždycky říkáme, že je lepší zajistit si servis už v zimě, ale většina lidí přijde až na poslední chvíli," podotkl Polívka. Prohlídka kola ve specializovaných servisech se pohybuje od tří set korun výše. Kolaři si ji zajistí jednou za rok a mají klid.

Bez údržby se kolo zbytečně ničí

„Pravidelná údržba je potřeba. Když kolo leží čtyři, pět měsíců ve sklepě, je důležité dát si na pár věcí pozor. Především se kontroluje správná činnost brzd, nafukují se kola, kontroluje se, jestli je dobře namazaný řetěz a podobně. Servisák už ví, co má dělat, takže je lepší nechat to na něm," doplnil Přemysl Polívka.

Pokud cyklisté přípravu na sezonu podcení, mohou si poškodit ráfky, převody nebo třeba brzdové špalíky. Pro některé cyklisty je seřízení jejich bicyklu naopak rituál, na který se těší celou zimu. Ať už se o něj postarají sami nebo zamíří do specializovaného cykloservisu. Znamená totiž, že budou moci s čistým svědomím zase šlápnout do pedálů a vyrazit na první jarní kilometry.

„Do servisu chodím pravidelně dvakrát ročně. Na kole jezdím nezávisle na počasí, v létě i v zimě. Na jaře proto vždy přijde na řadu seřízení brzd, výměna brzdových destiček a kontrola přehazovaček a gum," uzavřel cyklista Jaroslav Švanda.