Středoškoláci si tak mohli vyzkoušet „nanečisto" volit politické strany, hnutí a koalice, které kandidují do krajských zastupitelstev.

V rámci Studentských voleb se do akce v Kraji Vysočina zapojilo deset středních odborných škol, sedm gymnázií a tři střední odborná učiliště. Svůj hlas odevzdalo 1 967 studentů. V součtu za celou republiku hlasovací lístek do urny hodilo 31 867 studentů z 254 škol. Na téměř stovce škol proběhly v uplynulých dvou týdnech také workshopy pro studenty spojené s filmovou projekcí, věnované tématu voleb.

Možnost volit měli studenti starší 15 let ze škol, které se do Studentských voleb zapojily. Vlastní volby na školách probíhaly obdobným způsobem jako volby skutečné: Studenti sestavili volební komise a připravili volební místnosti s urnou a plentou, za níž voliči zaškrtávali na volebních lístcích jednotlivé politické strany, hnutí nebo koalice, které kandidují v reálných krajských volbách. Vše probíhalo pod vedením jednoho pedagoga, který po skončení voleb odeslal prostřednictvím zabezpečeného webového rozhraní výsledky za školu k celkovému zpracování. To zajišťovala agentura Millward Brown.

„Politiky, médii ani širokou veřejností by výsledky Studentských voleb neměly být přeceňovány, ale ani přehlíženy. Jsou specifickou výpovědí o nejmladší generaci," říká ředitel vzdělávacího programu Jeden svět na školách Karel Strachota, který projekt Studentských voleb před šesti lety inicioval. „Je zřejmé, že strach a nejistota, které v souvislosti s migrační krizí prostupují naší společností, názorová polarizace a nenávistné projevy ovlivňují i názory a postoje mladých lidí a projevily se i v jejich hlasování ve Studentských volbách," dodává.

Studentské volby jsou vzdělávacím projektem. Jejich cílem je přiblížit středoškolákům základní demokratické principy a seznámit je s volebním systém České republiky.