Tisíce školáků na Vysočině mají za sebou první týden testování antigenními testy na covid. Podle informací radního Jana Břížďaly z Kraje Vysočina není situace úplně ideální. Po prvním týdnu bylo pozitivních celkem 13 testů. Osm dětí a pět zaměstnanců škol. Celkem bylo provedeno téměř 52 tisíc testů.

Podle krajského hygienika Jiřího Kose zůstanou v karanténě školáci z Oudoleně na Havlíčkobrodsku a děti ze školy Rošického Jihlava. „Školáky z těchto tříd čeká PCR test aby byla vyloučena falešná pozitivita,“ doplnil hygienik.

Děti ve školách na prvním stupni se testují dvakrát týdně.
Týden testování na školách na Vysočině: pozitivních osm dětí a pět zaměstnanců

Základní škola Oudoleň je trojtřídní. „Podle mých informací je zavřená jedna dvojtřída,“ sdělila starostka obce Blanka Zvolánková.

Podle zástupce ředitele základní školy Evžena Rošického Jihlava jsou v karanténě dvě děti a učitelka. „Antigenní testy dokázaly odhalit pouze několik jednotek pozitivních případů, u kterých se dále tento výsledek musí konfirmovat PCR testem, aby se vyloučila falešná pozitivita,“ upozornil Jan Břížďala, radní Kraje Vysočina pro oblast školství, mládeže a sportu.

Ředitel Základní umělecké školy Hrotovice Jakub Lojda je vystudovaný houslista.
Ředitel ZUŠ: Testování? Je to volba menšího zla, obnovení výuky za to stojí

Statistiky vykazují vyšší čísla neprůkazných testů, těch je evidováno 1158. S ohledem na tuto skutečnost a při zvážení limitů antigenního testování se radní Jan Břížďala přiklání ke zvážení nákupu přesnějších PCR testů.