V letošním kalendáři mají turisté na Vysočině k osmi desítkám pochodů, pořádají i dalších akce a vycházky. Jarní sezonu zahájí tuto sobotu v Pelhřimově. „Cestu do přírody odemknou symbolicky klíčem na Masarykově náměstí,“ řekla předsedkyně oblastního výboru Klubu českých turistů Marie Vincencová.

Pro turisty budou v sobotu připraveny pěší trasy dlouhé od pěti do pětatřiceti kilometrů, cykloturisté mohou po svých cestách najet až osmdesát kilometrů. Otevřena budou pelhřimovská muzea i věž kostela svatého Bartoloměje. Zájemci se mohou vydat i ke dvaapadesát metrů vysoké rozhledně Pípalka na Křemešníku. „Oficiální zahájení je v devět hodin před radnicí,“ uvedla Vincencová.

Klub českých turistů má v letošním kalendáři tradiční akce, z nichž některé se opakují i přes čtyřicet let. Mezi ně patří Havlíčkobrodská padesátka, která bude v září už potřiačtyřicáté. Největší popularitu si získal silvestrovský výšlap na Javořici, jehož se naposled zúčastnilo 5 200 lidí.

Letošní novinkou bude akce s trasami pro pěší a cykloturisty v Lípě na Havlíčkobrodsku nazvaná Vyšlápni si s rodinou krásnou lipskou krajinou, jejíž součástí bude pohádkový les. Klub turistů se teď podle Vincencové víc zaměřuje na program, jehož by se mohly účastnit celé rodiny. Akce s pohádkovými lesy budou letos například i v Jihlavě, Třešti a v Hněvkovicích u Humpolce.

Klub českých turistů má na Vysočině 1 749 členů. Podle Vincencové se v poslední době členská základna spíš rozrůstá a omlazuje. Členové klubu se starají také o obnovu značení turistických tras a cyklotras.