Po celý den tu bude platit úplný zákaz vjezdu všech motorových vozidel. Výjimku budou mít majitelé parkovacích karet. Výletníci si už ale na náměstí svá auta nezaparkují. Budou je muset nechat stát jinde.

„V hlavní turistické sezoně se často z náměstí stávalo velké nekontrolovatelné parkoviště. Řidiči totiž nerespektovali zákaz vjezdu,“ uvedl příčiny zavedení přechodného opatření starosta Telče Roman Fabeš. Do centra Telče měli motoristé volný vstup pouze dvě hodiny dopoledne a dvě hodiny odpoledne. „Asi ale neznali značky, protože na náměstí vjížděli, kdy chtěli, a parkovali, kde chtěli,“ dodal Fabeš.

Zámeký kostel v Brtnici.
Brtnice ožije v červnu poutí i kovadlinami

V minulosti totiž platilo, že od deseti hodin ráno do šestnácti hodin odpoledne mohli na náměstí parkovat pouze řidiči dopravní obsluhy, řidiči s povolením nebo rezidenti. „Ti všichni budou mít stále vjezd na náměstí povolen. Přechodné opatření bude platit od 1. června do 30. září,“ informoval o změnách pracovník odboru dopravy telčské radnice Pavel Chromý. Na náměstí tak stále budou stát auta majitelů, kteří v centru podnikají nebo bydlí. Povolení parkování dostanou například i svatebčané a další, kteří dostanou povolení od města. „Jedná se ale o mnohem radikálnější řešení, než tomu bylo v minulosti,“ dodal Chromý.

Na náměstí se nachází něco přes třicet placených stání pro osobní auta. Tato stání budou po dobu turistické sezony zrušena. Na jejich místě bude vyhrazeno parkoviště pouze pro majitele parkovacích karet. Výletníci svá auta budou moct nechávat stát třeba na nedalekém parkovišti. To vzniklo minulý měsíc v areálu bývalého zimního stadionu. „Do centra Telče to budou mít asi jen tři minuty chůze,“ doplnil Chromý. Největší parkoviště Na Sádkách pojme přes sto šedesát aut. Vzdálené je od centra také jen pár minut chůze.

Historie. Zrekonstruovaný dům v těsné blízkosti historického centra v Telči bojuje v soutěži Patrimonium pro futuro.
Obnovený dům v Telči bojuje v soutěži

Důvodem přechodné úpravy provozu na náměstí je zajištění větší bezpečnosti. Radnice si od toho také slibuje snížení dopravy v centru města. Na veřejný pořádek na náměstí dohlíží pracovníci veřejného pořádku.