„V neděli jsme byli na Piláku, bylo to fajn. Že byl led trochu hrbolatý, to nám nevadí, děti už umí celkem dobře bruslit, takže jsme si to užili. Bruslí se ale i na Stavišti, na Horňáku nebo na Velkém Dářku, takže na jarní prázdniny, pokud nepřijde náhlá obleva, máme o program postaráno,“ popsala Jana Rajnochová ze Žďáru nad Sázavou.

Památka Šlakhamr patřila akci Putování do pekla. Tu letos pořádal Sbor dobrovolných hasičů Najdek už potřetí.
Do Šlakhamru míří stále víc návštěvníků, lákají je i tematické akce

Komu by byla při bruslení na rybníku v silném mrazu moc velká zima, může si jít zabruslit třeba na žďárský zimní stadion. „O prázdninách jsme posílili hodiny pro veřejné bruslení, je v podstatě každý den,“ poznamenal ředitel žďárské organizace Sportis Vladimír Kovařík. Naproti tomu jízdy na zaledovaném rychlobruslařském oválu za stadionem se lidé letos nedočkali. „Párkrát jsem tam v minulých letech byla s kamarády na večerním bruslení a moc se mi to líbilo.

Jednak se tam nic neplatilo a navíc byl led pěkně upravený, ne samý hrbol jako na rybníku,“ vyjádřila se Jitka Fajmonová ze Žďáru nad Sázavou.

„Ledujeme vždy na požadavek rychlobruslařského oddílu, a ten jej nevznesl. Další věcí je, že při tak silných mrazech, jako jsou nyní, zamrzají hadice a ledování je pak technicky náročnější. Navíc zaledování oválu vyjde na pětadvacet tisíc a my musíme ušetřit peníze na opravu a odvodnění oválu, které nás čekají,“ přiblížil Kovařík s tím, že lidé aktuálně spíše využívají jindy ne příliš častou možnost přírodního bruslení.

Nadšení bruslaři si také svépomocí vyrábějí svoje vlastní kluziště, které upravují a pak udržují tak, aby byl led co nejrovnější. V Hamrech nad Sázavou - Najdeku na tamním výletišti ho každoročně zhotovují hasiči. Někdy i několikrát za zimu, když přijde obleva. „Chodí tam bruslit nejenom místní, ale i lidé třeba ze Sázavy nebo ze Žďáru, nebo děti ze školy či školky,“ uvedl starosta Sboru dobrovolných hasičů Hamry nad Sázavou - Najdek Roman Grodl. Tamní kluziště nedaleko Olšiakova Mamuta, Rozštípené skály nad řekou Sázavou a Šlakhamru je známé i proto, že kolem vede frekventovaná turistická trasa. Najdečtí hasiči však s kluzištěm mysleli také na sebe. „Po večerech tam v rámci udržování fyzičky hrajeme hokejová utkání,“ dodal s úsměvem Grodl.

Ilustrační foto.
Chřipka zabíjela potřetí, epidemie na Vysočině stále trvá