Hygienici kontrolovali v pondělí 16. července nad rámec standardního monitorovacího kalendáře sedm rybníků a přehradních nádrží z osmnácti, které sledují po celou letošní letní koupací sezonu, a ani jednomu z těchto míst nedali lepší hodnocení než před týden.

Naopak se zhoršila voda v přehradní nádrži Sedlice na Pelhřimovsku. Lokalita dostala poprvé v letošní sezoně čtyřku, tedy druhou nejhorší známku. Důvodem je masový výskyt sinic, průhlednost vody klesla na 1,1 metru. „Nedoporučuje se koupání zejména pro citlivé jedince,“ napsala do aktuálního hodnocení vodní nádrže Sedlice Věra Tesařová z oddělení hygieny obecné a komunální na pelhřimovském územním pracovišti Krajské hygienické stanice (KHS) Kraje Vysočina.

S červeným smajlíkem, který se rovná zmíněné čtyřce, je spojena informace, že voda neodpovídá hygienickým požadavkům a pro uživatele představuje zdravotní riziko. Takto označená voda není vhodná ke koupání.

Sedlická vodní nádrž nenabízí koupání v dobré vodě dlouhodobě. Přesto dostala známku čtyři od hygieniků po více než roce. Naposledy byla takto hodnocena 13. července 2017.

Překvapením je spíš fakt, že podruhé v řadě oznámkovali pelhřimovští hygienici trojkou vodu v přehradní nádrži Trnávka, která se do minulého týdne dlouhé roky pyšnila tím, že nabízí ideální podmínka pro koupání ve volné přírodě.

Ilustrační foto.
Kriminalita na Vysočině i nadále klesá

Oproti minulému týdnu se na Trnávce sice zlepšila průhlednost vody z1,5 na 2,5 metru, ale nadále je tam zvýšený výskyt sinic. „Nedoporučuje se koupání zejména pro citlivé jedince,“ poznamenala k lokalitě hygienička Tesařová. „Voda v Trnávce se ve srovnání s předcházejícím týdnem zlepšila, ale pořád platí doporučení, aby se lidé po koupání v ní osprchovali a dodržovali zvýšené hygienické požadavky,“ dodala.

Nečekaného zhoršení kvality vody si už všimli také na radnici v Červené Řečici, odkud se zpravidla na Trnávku vyráží. „Samozřejmě že informace o kvalitě vody v přehradě sledujeme. Bylo by nepříjemné, kdyby se tam lidé nemohli koupat, pokud by se voda dále zhoršovala,“ řekla k poslednímu vývoji starostka Červené Řečice Zdeňka Bečková.

Dál platí dva zákazy koupání. Už sedmý týden v řadě na rybníku Sykovec na Žďársku, od začátku července v Černém rybníku na Jihlavsku. Trojku s oranžovým smajlíkem dostali od hygieniků kromě Trnávky ještě Břevnická nádrž na Havlíčkobrodsku a na Žďársku Pilská nádrž a rybník Medlov.

Veřejné tábořiště Fiola pod Mohelnem má své štamgasty. Paní Eva Lysoňková sem jezdí až z Uherského Brodu.
Čechy chuť kempovat neopustila, spíše naopak

Zákaz koupání (známka 5):
Černý rybník (JI), Sykovec (ZR)

Voda nevhodná ke koupání (známka 4):
Sedlice (PE)

Zhoršená jakost vody (známka 3):
Břevnická nádrž (HB), Trnávka (PE), Medlov a Pilská nádrž (ZR)

Voda vhodná ke koupání (známky 1 a 2):
Kachlička, Ředkovec (HB), Malý Pařezitý, Velký Pařezitý (JI), lom Horní Cerekev (PE), Dalešická přehrada - Koněšínská pláž, Stejskal (TR), Domanínský, koupaliště Nové Město na Moravě, Velké Dářko, Šiklův Mlýn (ZR)

Poznámka: Koupací biotop Malvíny – Třešť letos ještě nebyl kontrolován.
Zdroj: www.khsjih.cz/koupaci-plochy/