Radovat se ze svého výkonu mohl ve středu, kdy v městských sadech v Pelhřimově přehodil dřevěné prkno, upevněné na nakladači ve výšce 536 centimetrů, čtvrtmetrákovým závažím. „Závažím se v tomto případě rozumí sportovní náčiní dovezené ze Skotska a odpovídající tamějším tradičním zvyklostem a normám, tedy ocelový válec opatřený kovovým držadlem o celkové hmotnosti 54 liber, což je 24,493 kilogramu,“ upřesnil popis prezident pelhřimovské agentury Dobrý den Miroslav Marek.

Zakřičet si radostně z plných plic ale Vladislav Tuláček mohl ve středu odpoledne až po svém dvaadvacátém pokusu. „Sedmadvacátý ročník festivalu Pelhřimov – město rekordů vyhlašuje rekordmany roku. Mezi muži je držitelem tohoto titulu Vladislav Tuláček z Teplic, který ve středu v pelhřimovských sadech hodil 536 centimetrů do výšky jednoruč skotským závažím, které váží 24,5 kilogramů,“ potvrdil Marek.

Ilustrační snímek.
Po dvou případech vloupání už je charita zakódovaná

Minulý rok, konkrétně 20. srpna, se Vladislavovi podařilo jednou rukou přehodit skotským závažím laťku umístěnou na stojanech ve výšce 535 centimetrů. „Rekordu bylo dosaženo na 16. skotských hrách pořádaných společností KILT a Klubem přátel Skotska v zahradě zámku Sychrov,“ doplnil Miroslav Marek.

Vladislav Tuláček je několikanásobným vítězem nejen této disciplíny, ale celých Skotských her. „V atletice se mi trošku přestalo dařit, dostavila se stagnace, tak jsem zkusil trochu jiný druh sportu a tady jsem se našel výborně,“ popsal Tuláček, jak se k tomuto netradičnímu sportu dostal.

V blízké době bude reprezentovat Českou republiku na evropských skotských hrách. „To je důvod, proč se 9. a 10. června nebude moci zúčastnit 27. festivalu Pelhřimov - město rekordů, kde za něj titul Rekordman roku v kategorii muži převezme jeho otec, který je rovněž sportovec tělem i duší,“ informoval Marek.

Ilustrační fotografie.
Humpolecká akademie má nové mistry republiky

Vladislav Tuláček včera také prozradil, že by se v hodu skotským závažím jednou rukou do výšky chtěl stále zlepšovat. „Určitě bych chtěl ještě nějaký ten centimetr přidat. Letos bych chtěl hodit 540 centimetrů do výšky,“ prozradil Tuláček svůj aktuální cíl.